Praktikus

Kiderült, mikor kell megsózni a rántottát, lehet hogy eddig te is rosszul csináltad

A rántotta az az étel, amit mindenki el tud készíteni. A receptje pofonegyszerű, és a tojáson, egy kevés zsiradékon és fűszereken felül nem is kell hozzá semmi más. Mégis, rengeteg buktatója van a tökéletes rántotta elkészítésének, és az egyik a sózás.

A tökéletes rántotta mindenkinek mást jelent. Sokan úgy szeretik, ha még kissé lágy, de már nem folyós, és a fehérje és a sárgája szépen összekeveredett. Mások azt kedvelik, ha a rántotta jól le van sütve, megjelennek a tojáson pirult részek is. A rántottába alapesetben nem kerül más, csakis tojás, de sok helyen tejjel, tejszínnel és tejföllel is gazdagítják, szaporítják. Az elkészítés során van, aki villát, más habverőt, míg egyes helyeken botmixert használnak, ez utóbbi kölcsönöz igazán habos állagot a rántottának.

A tökéletes rántotta receptje
A tökéletes rántotta receptje
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A tökéletes rántotta titka a sózásban rejlik

A rántottához feltesszük a serpenyőt a tűzre és hevíteni kezdjük. Egy kis tálkába ütjük a tojásokat és alaposan felverjük. Sokan már ilyenkor beleteszik a sót, és a fűszerrel együtt verik, habosítják a tojásokat és akár percekre is félreteszik. Nos, itt követjük el az első hibát, ugyanis nem szabad hagyni, hogy a tojás és a só sokáig érintkezzen. Ettől lesz ugyanis a rántotta rágós, ráadásul a színe is fakóbb, szürkésebb árnyalatot vehet.

Ha feltörtük és sóztuk a tojást, azonnal verjük fel és öntsük is a forró serpenyőbe öntött zsiradékra. Az, hogy meddig sütjük, már ízlés kérdése. A tojást tehát közvetlenül sütés előtt szabad megsózni, de legjobb, ha csak akkor sózzuk, miközben már sütjük.

A már megsült rántottára kerülhet a tányéron még só, frissen őrölt bors és fűszerpaprika is.

A rántotta receptje

Hozzávalók:

  • 0.5 tk olaj
  • 1 tk vaj
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A rántottához egy serpenyőt közepes lángon melegíteni kezdünk. Beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a vajat. Amíg a vaj felhabzik, a tojásokat egy keverőtálba öntjük, sózzuk, villával kissé felverjük (nem kell, hogy teljesen elkeveredjen a sárgája a fehérjével).
  2. A keveréket a habzó vajra öntjük, és körkörös mozdulatokkal keverve megsütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük szárazra (3 db tojás esetén nagyjából 1-2 perc a sütési idő).
  3. Végül ízlés szerint megszórhatjuk egy kevés őrölt pirospaprikával vagy akár sajttal. Pirítóssal, vagy friss kenyérrel tálaljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.