A tökéletes rántotta mindenkinek mást jelent. Sokan úgy szeretik, ha még kissé lágy, de már nem folyós, és a fehérje és a sárgája szépen összekeveredett. Mások azt kedvelik, ha a rántotta jól le van sütve, megjelennek a tojáson pirult részek is. A rántottába alapesetben nem kerül más, csakis tojás, de sok helyen tejjel, tejszínnel és tejföllel is gazdagítják, szaporítják. Az elkészítés során van, aki villát, más habverőt, míg egyes helyeken botmixert használnak, ez utóbbi kölcsönöz igazán habos állagot a rántottának.
A rántottához feltesszük a serpenyőt a tűzre és hevíteni kezdjük. Egy kis tálkába ütjük a tojásokat és alaposan felverjük. Sokan már ilyenkor beleteszik a sót, és a fűszerrel együtt verik, habosítják a tojásokat és akár percekre is félreteszik. Nos, itt követjük el az első hibát, ugyanis nem szabad hagyni, hogy a tojás és a só sokáig érintkezzen. Ettől lesz ugyanis a rántotta rágós, ráadásul a színe is fakóbb, szürkésebb árnyalatot vehet.
Ha feltörtük és sóztuk a tojást, azonnal verjük fel és öntsük is a forró serpenyőbe öntött zsiradékra. Az, hogy meddig sütjük, már ízlés kérdése. A tojást tehát közvetlenül sütés előtt szabad megsózni, de legjobb, ha csak akkor sózzuk, miközben már sütjük.
A már megsült rántottára kerülhet a tányéron még só, frissen őrölt bors és fűszerpaprika is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.