Karamellt készíteni nem könnyű, ugyanis a cukor könnyen megéghet és akkor visszafordíthatatlanul keserű lesz, ráadásul olyan hamar megszilárdul, hogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni, miközben vigyázni is kell, nehogy az ember megégesse magát vele.

Nem véletlen, hogy a cukrászvizsgákon kemény tételként szerepel a Dobostorta, hiszen az egyik legnehezebb sütemény. Tudni kell hozzá jó piskótát sütni nem túl tömény, de jó tartással rendelkező krémet készíteni, és ami a legfontosabb, ismerni kell a tökéletes karamell titkát, ugyanis ez kerül a torta tetejére, ez alkotja a legendás dobostetőt.

Dobostorta receptje
Dobostorta receptje
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Így készül a tökéletes dobostető, és hozzá a tiszta karamell

A karamell, azaz a karamellizált cukor úgy jön létre, hogy a cukrot hevíteni kezdjük, ami lassan elolvad és felveszi a jellegzetes, borostyánra emlékeztető barnás-sárgás színét. Minél tovább éri a hő, annál sötétebb lesz, ám eljön az a pillanat, amikor a cukor annyira megég, hogy nemcsak mély színe, de keserű íze is lesz. A keserűvé vált, azaz megégett karamell pedig nem finom, így felhasználni sem szabad.

A cukrot mindenképp száraz serpenyőben vagy gyorsforralóban kell megolvasztani, és a profik tanácsa szerint nem kell kevergetni sem, a cukor ugyanis magától felolvad. Ahhoz, hogy a karamell tökéletes, szép tiszta legyen, ne kristálycukrot, hanem kockacukrot használj! Ez a titkos összetevő ugyanis magasabb tisztaságú, mint a hagyományos kristálycukor, így remek választás a dobostorta tetejének, a dobostető elkészítéséhez.

Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója nemrég elkészítette a dobostortát, lépésről lépésre bemutatta a Sütisuliban, hogyan készülnek a tortalapok, hogyan tudsz több, egyformán szabályos, köralakú piskótát készíteni, elárulta a finom csokikrém titkát, és persze azt is, hogyan készül a dobostető, és hogyan tudjuk elérni, hogy a szeleteléskor ne törjön, ne repedjen a karamellréteg.

Az eredeti dobostorta receptje

Ha érzed magadban az erőt, az elszántságot, akkor készítsd el a dobostortát. Ildikó minden segítséget megad ahhoz, hogy a legendás sütemény otthoni körülmények között is garantáltan sikerüljön. A receptet szöveges formában és videóként is megtaláljátok a Mindmegette oldalán. Ha pedig további finom süteményekre vágytok, akkor nézzetek körül a Sütisuli válogatásában, ahol megtaláljátok az Eszterházy-tortát, a rumbabát, az amerikai almás pitét és a reszelt túrós pitét is.

Recept
Mester
Az eredeti dobostorta
210 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.