Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor olyan recepttel dolgozik, amiben követendő lépésként szerepel a tojás szétválasztása. Elsőre, főleg gyerekként ez rémisztő feladatnak tűnik, de kis gyakorlással hamar mesterévé válik az ember, persze így is előfordulhat, hogy a sárgája beleesik a fehérjébe.

A tojásokat sütemények készítése során kell a leggyakrabban szétválasztani, mégpedig azért, hogy a fehérjét egy csipet sóval együtt kemény habbá verjük, míg a sárgáját cukorral habosra keverjük. A fehérjét azonban akkor szinte lehetetlenség kemény, jó tartású habbá verni, ha jut bele a sárgájából. A tojás feltörésére többféle módszer is létezik, van aki a tál széléhez, más az asztalnak üti, míg sokan a kés pengéjével törik fel a tojást.

Beating,Eggs,With,An,Electric,Mixer,For,Sponge,Biscuit,Cake
Tojás szétválasztása - Ha beleesett a sárgája, így tudod kiszedni a fehérjéből
FOTÓ: NATALLIA PLOSKAYA / SHUTTERSTOCK

Bármelyik módszert is választjuk a tojás feltörése során, a legnagyobb gyakorlattal rendelkezőkkel is előfordulhat, hogy sárgája jut a fehérjébe. Az interneten számtalan trükk létezik arra, hogyan lehet kiszedni az oda nem illő tojássárgáját. Az egyik, hogy egy üres műanyag palack segítségével szippantjuk fel, a másik hogy fokhagymás ujjakkal emeljük ki a sárgáját, és már speciális merőkanalakat is árulnak a boltokban. Létezik azonban egy sokkal egyszerűbb megoldás, ami ráadásul külön eszközt sem igényel!

Beleesett a tojássárgája a fehérjébe? Ezzel a trükkel egyszerűen kihalászhatod

Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója videón mutatja, hogyan lehet egy egyszerű és gyors mozdulattal kihalászni a fehérjébe esett tojássárgáját. Nem kell hozzá műanyag flakon, spéci szűrőkanál, elég csak a kezünket és az ujjainkat használni, máris kiszedhetjük a tojássárgáját.

Tojás szétválasztása, íme a legjobb módszer

Sokan sokféleképpen törik fel a tojás. A gyakorlott cukrászok és szakácsok képesek egy kézzel feltörni a tojást, ám ezt elsajátítani idő, ráadásul ha szét akarjuk választani a fehérjét és a sárgáját, akkor nem is ez a legjobb módszer. Vannak, akik az asztalhoz vagy a konyhapulthoz ütik a tojást, és ezután két kézzel szétfeszítik a héjat, míg mások a kés élének tompa felével rácsapnak a héjra és a keletkező vágatnál feszítik ketté a tojást.

A leggyakoribb módszer azonban az, amikor a tál vagy a bögre pereméhez ütjük a tojás közepét egy határozott, de nem túl erős mozdulattal, majd ezután feszítjük ketté a héjat. A két fél tojáshéj segítségével könnyen szét tudjuk választani a sárgáját a fehérjétől, ha egymásba öntögetjük a sárgáját, amíg a fehérje teljesen ki nem csorog a tálba.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.