A tojásokat sütemények készítése során kell a leggyakrabban szétválasztani, mégpedig azért, hogy a fehérjét egy csipet sóval együtt kemény habbá verjük, míg a sárgáját cukorral habosra keverjük. A fehérjét azonban akkor szinte lehetetlenség kemény, jó tartású habbá verni, ha jut bele a sárgájából. A tojás feltörésére többféle módszer is létezik, van aki a tál széléhez, más az asztalnak üti, míg sokan a kés pengéjével törik fel a tojást.
Bármelyik módszert is választjuk a tojás feltörése során, a legnagyobb gyakorlattal rendelkezőkkel is előfordulhat, hogy sárgája jut a fehérjébe. Az interneten számtalan trükk létezik arra, hogyan lehet kiszedni az oda nem illő tojássárgáját. Az egyik, hogy egy üres műanyag palack segítségével szippantjuk fel, a másik hogy fokhagymás ujjakkal emeljük ki a sárgáját, és már speciális merőkanalakat is árulnak a boltokban. Létezik azonban egy sokkal egyszerűbb megoldás, ami ráadásul külön eszközt sem igényel!
Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója videón mutatja, hogyan lehet egy egyszerű és gyors mozdulattal kihalászni a fehérjébe esett tojássárgáját. Nem kell hozzá műanyag flakon, spéci szűrőkanál, elég csak a kezünket és az ujjainkat használni, máris kiszedhetjük a tojássárgáját.
Sokan sokféleképpen törik fel a tojás. A gyakorlott cukrászok és szakácsok képesek egy kézzel feltörni a tojást, ám ezt elsajátítani idő, ráadásul ha szét akarjuk választani a fehérjét és a sárgáját, akkor nem is ez a legjobb módszer. Vannak, akik az asztalhoz vagy a konyhapulthoz ütik a tojást, és ezután két kézzel szétfeszítik a héjat, míg mások a kés élének tompa felével rácsapnak a héjra és a keletkező vágatnál feszítik ketté a tojást.
A leggyakoribb módszer azonban az, amikor a tál vagy a bögre pereméhez ütjük a tojás közepét egy határozott, de nem túl erős mozdulattal, majd ezután feszítjük ketté a héjat. A két fél tojáshéj segítségével könnyen szét tudjuk választani a sárgáját a fehérjétől, ha egymásba öntögetjük a sárgáját, amíg a fehérje teljesen ki nem csorog a tálba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.