A tésztagombócot középről kezdjük nyújtani, és általában tojásalakú lesz a végeredmény, de nem is baj, hiszen ha szaggatjuk, lényegtelen az alakzata. Léteznek azonban olyan sütemények, melyeknél fontos, hogy a kinyújtott tészta minél szögletesebb legyen, hogy kialakuljanak a sarkai, ez pedig elsőre lehetetlen feladatnak tűnhet. Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója azonban ismer egy trükköt, amivel nemcsak gyerekjáték a tésztanyújtás, de bármikor négyzetesre tudjuk formázni a tésztát.
Mikor lehet szükségünk arra, hogy szögletesre formázzuk a kinyújtott tésztát? Ha mézes krémest, hatlapost vagy zserbót készítünk, fontos, hogy minél inkább négyzetes legyen a tésztalap, hogy a végén minél kevesebbet kelljen leszélezni a süteményből. Jó ha egy bejglitészta is minél sarkosabbra van nyújtva, de a túrós batyu készítése során is segítség, ha a sarkoknál nem háromszögre, hanem négyzetre hasonlít a kinyújtott tészta. És hogyan érjük el mindezt?
A tészta akkor lesz minél négyzetesebb és szögletes, ha nem a közepén, hanem a négy sarkán kezdjük a nyújtást. A tésztagombócot a kezünkkel kissé lapítsuk el és a négy sarkát kezdjük el kinyújtani kifelé. Ezután igazítsuk hozzá a széleket, majd ismét nyújtsuk a sarkokat és megint igazítsuk a széleket. Ezt addig ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt tésztavastagságot és ki nem alakul a négyzetes forma.
Farkasinszki Ildikó videón is mutatja ezt az egyszerű, de hasznos tésztanyújtási fogást, a sütési praktikát, amit nem árt, ha mindenki ismer, ugyanis így még szebb süteményeket készíthetünk!
Ha nincs nyújtófád, vagy nincs elég helyed a konyhában, hogy kinyújtsd a tésztát, akkor pont neked való Jamie Oliver praktikája. A brit séf bemutatta, hogy sodrófa nélkül is formára lehet igazítani a pitetésztát. Ehhez mindössze egy késre lesz csak szükség.
Oliver a tésztát egy késsel vékony szeletekre vágta, majd ezeket a tésztaszeleteket belehelyezte a formába. Egymásra rakosgatta-nyomogatta a tésztaszeleteket, és úgy sakkozott velük, hogy befedje a forma alját és peremét is. Az eredmény egy rusztikus, de kétségtelenül tökéletesen elhelyezett pitetészta lett.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.