A tej nemcsak finom, hanem egészséges is, és számtalan magyar süteménynek az egyik legfontosabb alapanyaga. A tej fontos összetevője olyan egyszerű édességeknek, mint a forró csoki vagy a tejbegríz, és nélkülözhetetlen eleme olyan klasszikusoknak, mint a krémes vagy a fantasztikus szelet. A tejet gyakran kell a krémekhez felforralni, és ha nem figyelünk oda, könnyen kifuthat, sőt le is éghet. Egy egyszerű trükkel azonban mindez megakadályozható.

FOTÓ: AHANOV MICHAEL / SHUTTERSTOCK
Így nem fut ki a tej, ha krémet vagy pudingot készítesz
Aki készített már tejbegrízt, főzött házilag pudingot vagy tortakrémet, az megtapasztalhatta, hogy egy szempillantás alatt ki tud futni a tej az edényből, sőt oda is tud égni nemcsak a lábas aljára, hanem a tűzhelyre is. Ez nemcsak kosszal jár, hanem kellemetlenséggel is, amit könnyen elkerülhetünk, méghozzá egy zseniális trükkel!
Farkasiniszki Ildikó, a Mindmegette maestrója azt tanácsolja, hogy aki tejbegrízt, tejberizst vagy krémet készít, az a gyorsforralót, vagy a használt lábast öblítse ki hideg vízzel. Ebbe kerüljön a tej és így kezdjük el forralni, ez a trükk pedig segít megakadályozni, hogy a tej kifusson forralás közben. Így sem szabad persze felügyelet nélkül hagyni a tejet, és ha azt tapasztaljuk, hogy elindul felfelé, az edény pereme felé, mérsékeljük a hőforrás erejét.
Ezzel a konyhai trükkel annak is elejét vehetjük, hogy a főzött tej vagy puding leégjen.
Megkívántad a tejbegrízt? Íme a legjobb receptje
A tejbegrízre mindenki nagy szeretettel és nosztalgiával gondol vissza, hiszen ez rendszeresen visszatérő étel volt az óvodákban, az általános iskolák menzáján, na meg persze a nagyinál is. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon olcsó étel, amihez tej, búzadara, cukor és kakaópor kell csak. Lehet persze extrázni tejszínnel, sűrített tejjel, meg sok vajjal és vaníliaaromával (vagy vaníliás cukorral is), de a klasszikus, menzás recept marad mindenkinek a nagybetűs tejbegríz.
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 6 ek. búzadara
- 2 ek. cukor
- 1 tk. vaj
- 12 dl forró víz
A szóráshoz:
- 1 tk. kakaópor
- 4 tk. porcukor















