Egyre többen használják a szódabikarbónát a gyümölcsök és zöldségek tisztítására. De valóban működik a szer, vagy a szódabikarbóna csak egy hatástalan konyhai praktika?

A zöldségek és gyümölcsök alapos megmosása elsőre alapvető dolognak tűnik, de sokan mégsem fordítanak erre elég figyelmet. Pedig az otthonunkba kerülő friss termények felületén nemcsak por és föld, hanem vegyszermaradványok, baktériumok és viaszréteg is lehet. Sokak szerint erre remek megoldás a mindenre jó csodaszer, a szódabikarbóna. A kérdés csak az: tényleg érdemes-e használni a zöldségek, gyümölcsök tisztításához, vagy elég a sima csapvíz?

Tényleg hatásos zöldség, gyümölcs tisztításra a szódabikarbóna?
Tényleg hatásos zöldség, gyümölcs tisztításra a szódabikarbóna
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mennyi szennyeződés van a zöldségen, gyümölcsön?

A válasz: meglepően sok. Akár a szupermarketből, akár a piacról, akár a kertből szerezzük, a zöldségek és gyümölcsök felülete sosem teljesen tiszta. A termelés, szállítás és tárolás során szennyeződhetnek porral, földdel, de akár olyan veszélyes baktériumokkal is, mint a salmonella, E. coli vagy a listeria. Sok gyümölcsöt ráadásul vékony viaszréteggel is bevonnak, hogy fényesek maradjanak és tovább eltarthatóak legyenek. Ezek a bevonatok gyakran tartalmaznak gombaölő szert vagy színezéket is, amiket jobb nem elfogyasztani.

Itt jön képbe a szódabikarbóna

A szódabikarbóna nemcsak a süteményekhez vagy a felmosásnál hasznos – természetes tisztítószerként is remekül beválik, éppen ezért sokan használják zöldség- és gyümölcsmosásra is. Egy egyszerű oldat készítéséhez elegendő 1 teáskanál szódabikarbónát feloldani 2 csésze hideg vízben, majd ebben áztatni a terményeket 12–15 percig. Ez segít eltávolítani a viaszt, a szennyeződéseket és a felületi növényvédőszer-maradványokat. Fontos, hogy áztatás után mindenképp öblítsük le a zöldséget, gyümölcsöt tiszta, hideg vízzel, majd töröljük szárazra.

@tonichealth

How to wash your fruit & veg properly🍓

♬ original sound - Tonichealth

Tényleg hatásos a módszer?

Tanulmányok szerint a szódabikarbónás áztatás 66,7–98,9%-kal csökkentheti a növényvédőszer-maradványokat, míg a sima csapvizes öblítés csak kb. 26,7–62,9%-os hatékonyságot nyújt. Fontos viszont, hogy a szermaradványok általában amúgy is a biztonságos határérték alatt vannak – vagyis az egészségünkre nem jelentenek valódi veszélyt. Ennek ellenére, ha valaki biztosra akar menni, és nem vásárol bio vagy háztáji termékeket, a szódabikarbóna egy egyszerű és olcsó extra lépés lehet a konyhai higiénia növelésére – írja a Magyar Nemzet.

Kemény héjú termékeknél a legjobb

A szódabikarbónás áztatás leginkább olyan kemény héjú, tartósabb zöldségeknél és gyümölcsöknél ajánlott, mint az alma, körte, uborka vagy a cukkini. A puhább, vékony héjú gyümölcsök – például eper vagy málna –  esetében is használható, de legyünk óvatosak, ne törjük össze a gyümölcsöket!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.