Praktikus

Eddig biztos rosszul csináltad: így tárold a kólát, hogy ne menjen ki belőle a szénsav

Shutterstock
Ha valaha is csalódottan kortyoltál bele egy már felbontott kólába, amiben alig volt buborék, pontosan tudod, milyen bosszantó tud lenni, ha elillan a szénsav. Hűsítő, pezsgő italra számítasz, aztán jön a bubimentes valóság, ami nemhogy nem frissít, de inkább elrontja a kedved. Mutatjuk a megoldást.

Ez a jelenség főként akkor fordul elő, ha az ital sokáig áll felbontva, vagy a kupak nincs rendesen visszatekerve – gyakori hibák egy házibuli vagy kerti grillparti közben, ahol sokszor nyitják ki az üveget, főleg ha a gyerekek is szívesen kortyolgatják. De van megoldás! A szénsavas üdítő tárolása nem ördöngösség, csak néhány praktikus szabályt kell betartanod. Mutatunk néhány tippet, hogy a buli végéig megmaradjon az ital pezsgése – és ne kelljen kiöntened a maradékot.

Az üdítő már nem igazi, ha elillan belőle a szénsav
Az üdítő már nem igazi, ha elillan belőle a szénsav
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Hogyan tűnik el a szénsav?

Az italokban a buborékokat a szén-dioxid adja, amit magas nyomáson oldanak az italba. Amint kinyitod a palackot vagy a dobozt, a nyomás megszűnik, és a CO2 szép lassan elkezd elszökni. Minél tovább áll nyitva vagy félig lezárva a palack, annál kevesebb szénsav marad benne.

Amit semmiképp se csinálj!

Sokan gondolják úgy, hogy ha lefagyasztják az italt, vagy jól megrázzák, akkor visszatér a buborék – sajnos ez nem működik. A fagyasztás inkább tovább ront a helyzeten, a szénsav pedig kiolvadás közben gyorsabban távozik. A rázás pedig csak hirtelen pezsgést okoz, de ezzel végképp elillan az utolsó buborék is.

Ezek viszont tényleg segítenek

Íme néhány tuti tipp a Promotions-tól, amit biztosan segít megtartani az üdítő szénszavasságát. 

  • Válassz cukros üdítőt! Az édesítőszert tartalmazó italokkal szemben a cukros vagy cukorszirupos változatok jobban megtartják a szénsavat, mert sűrűbb az állaguk, így a buborékok is lassabban szöknek meg.
  • Tartsd hűvös helyen! A hideg jobban megköti a szén-dioxidot. Ezért fontos, hogy a felbontott üdítő mindig hűtőben vagy hűtőtáskában legyen, főleg nyáron, amikor a hőség gyorsabban „kilapítja”.
  • Ne nyitogasd feleslegesen! Minél kevesebbszer tekered le a kupakot, annál tovább marad pezsgő az ital. Jó trükk, ha kisebb kiszerelésű üdítőket vásárolsz, mert ezeket egyszerűbb elfogyasztani, mielőtt elillanna belőlük a buborék.
  • Tárold fejjel lefelé! A kupak legyen szorosan a helyén. És ha már felbontottad, tedd vissza a hűtőbe fejjel lefelé – így a folyadék önmaga zárja le a palack nyakát, és kevesebb szénsav tud kiszökni.
  • Szállításnál se rázd fel! Akár bevásárlás után, akár otthoni pakolás közben, mindig óvatosan bánj az üdítőkkel. Ne rázd, ne döntögesd, és mindig állítva tárold!

+1 tipp házigazdáknak:

Ha nagyobb társaságra készülsz, érdemes több kisebb palackkal készülni, így nem kell mindig egyetlen kétliteres üveget nyitogatni. A kisebb flakonok jobban zárhatók, gyorsabban elfogynak, és tovább maradnak frissítők – még a buli végére is.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.