Praktikus

Ez a sütési módszer az air fryernél is diétásabb, minden fogyózó imádni fogja

Az air fryer ma a legdivatosabb konyhai eszköz, és nem véletlenül. A használata egyszerű, ráadásul hamarabb elkészül benne az étel, mint hagyományos sütőben, de ami a legjobb, ha kevesebb zsiradék felhasználásával készítünk finomat. Létezik azonban egy másik diétás módszer, a sütőzacskó használata, ami kissé kikopott a köztudatból.

A sütőzacskó nem új találmány, de közel sem lett akkora sztár és olyan népszerűségű, mint az air fryer. A sütőzacskó használata egyszerű, és ami a legnagyobb előnye, hogy kevés zsiradék felhasználásával, könnyen lehet benne finom ételeket készíteni. A legjobb sült húsokhoz, de akár együtt is süthetjük a főfogást és a köretet, van azonban néhány alapszabály, amit be kell tartani, hogy ne legyen baleset.

A sütőzacskó használata, finom húsok és köret is készíthető benne
A sütőzacskó használata, finom húsok és köret is készíthető benne
FOTÓ: LUSHCHIKOV VALERIY / SHUTTERSTOCK

A sütőzacskó használata, íme néhány alapszabály és jó tanács

Aki követ valamilyen diétát vagy fogyókúrázik, annak minden gramm zsiradék számít. Kiesik például a bő olajban sült hasábkrumpli és a rántott szelet is, de a roston sült húsok esetében sem mindegy, milyen és mennyi zsiradékon készülnek el. Épp ezért lett az air fryer használata sokak, főleg a fogyózók kedvence, de érdemes újra felfedezni a sütőzacskót is! A sütőzacskó használatával ugyanis időt spórolhatunk, ráadásul könnyű vele finom sülteket is készíteni – derült ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Ne töltsük tele a sütőzacskót

Nem szabad teletömni a sütőzacskót, ugyanis nemcsak a középen lévő alapanyagok nem fognak rendesen átsülni, de akár ki is durranhat a tasak. Ez veszélyes, ráadásul a sütőt is összekoszolja.

Pácoljunk, fűszerezzünk előre

Csábító gondolat lehet, hogy halmozzuk a kockára vágott húst a sütőzacskóba, szórjuk bele a fűszert és öntsük bele az olajat, majd zárjuk be és rázzuk össze az egészet. Ez azonban nem jó ötlet, mivel a fűszer és az olaj feltapad a zacskó oldalára és sütés során megéghetnek. Helyette a húst és a zöldségeket egy tálban fűszerezzük, pácoljuk, majd ezután öntsük a sütőzacskóba.

Szurkáljuk meg a sütőzacskót

Hogy ne durranjon ki a sütőzacskó, érdemes egy hústűvel vagy fogvájóval három-négy helyen megszúrni a sütőzacskós felső részét, hogy a felesleges gőzök távozzanak. Mivel a lyukak kicsik, így nem szökik el minden gőz, csak a nyomás fog csökkeni sütés közben.

A sütőzacskót nem szabad teletölteni, mert nem sül meg benne rendesen az étel
A sütőzacskót nem szabad teletölteni, mert nem sül meg benne rendesen az étel
FOTÓ: RA3RN / SHUTTERSTOCK

A sütőzacskó veszélyei

  • A sütőzacskót sose tegyük csak magában a sütőrácsra, mindenképp helyezzük egy sütőlemezre vagy tepsire, hogy ha esetleg kiszakadna vagy kidurranna, akkor ne a sütő aljára, hanem a tálcába csurogjon a szaft.
  • A sütőzacskóban sült hús akkor lesz a legfinomabb, ha a sütési idő legvégén még rápirítunk, ehhez viszont ki kell vágni a zacskót. Ezt a mozzanatot azonban nagyon óvatosan végezzük, mivel a felszálló gőz könnyen égési sérüléseket is okozhat.
  • Fontos tanács még, hogy a sütőzacskót sose hevítsük túl. Mindegyik csomagolásán feltüntetik, hogy mekkora a maximális hőmérséklet, melyen használható a sütőzacskó és ezt a hőfokot semmiképp se lépjük túl.
Recept
Bonyolult
Töltött csirkecomb sütőzacskóban sütve
90 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.