Valljuk be, bár mindannyiunk számára elsődleges a konyhai higiénia, sok helyzetben „félrenézünk”, ha például a gyorsaság vagy az egyszerűség megkívánja. Ilyen eset előfordulhat a sütőpapírral kapcsolatban, amikor a cseréljük vagy ne cseréljük kérdésben az utóbbira esik a választásunk. Utánajártunk, okozhat-e bármilyen gondot ez a fajta „hanyagság”.

A sütőpapír igazán univerzális konyhai kellék, amit sokféleképpen felhasználhatunk. Különböző ételeket csomagolhatunk bele, kinyújthatjuk rajta a tésztát, de leggyakrabban a tepsibe tesszük, a sült húsok, zöldségek és sütemények alá. Általában ebben a szerepkörben kerül újrafelhasználásra, amikor sietünk, vagy épp amiatt, mert környezettudatos konyhát szeretnénk fenntartani. Fontos azonban, hogy egyik se menjen az egészség rovására, ezért utánajártunk, mely esetekben használhatjuk újra a sütőpapírt, és mikor dobjuk ki inkább. 

sütőpapír
A sütőpapír sok esetben újrahasznosítható, lássuk, melyek ezek
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Biztonságos-e a sütőpapír újrafelhasználása? 

Vajon a sütési folyamatok felgyorsítása érdekében vagy a pazarlás csökkentése céljából újrahasznosított sütőpapír káros vagy biztonságos? Mindkettő lehet, és ez elsősorban attól függ, mire használtuk fel legelső alkalommal, és hogy a használatból adódóan magába szívott-e olajat, van-e rajta élelmiszermaradék vagy olyan szennyeződések, amelyek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

Mindaddig, amíg a sütőpapír láthatóan nem szennyezett, akár többször is újrafelhasználható, például nem zsíros tésztájú sütemények sütése után és újból. 

A zsírok, ételmaradékok és szennyeződések láthatóságán kívül figyelembe kell venni azt a hőmérsékletet is, aminek a sütőpapír ki volt téve. Ha az ételeket 120 fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten sütjük, akkor biztonságos a sütőpapír újrafelhasználása, ugyanis ezen a hőmérsékleten elpusztul a legtöbb baktérium az olyan hozzávalókból, mint a tej vagy a tojás. 

Mikor nem szabad újrahasznosítani a sütőpapírt? 

Kockázatos lehet az egészségünkre az sütőpapír újrahasznosítása akkor, ha zsíros ételt sült rajta. A maradék zsír ugyanis oxidálódhat és avasodhat, ami ráadásul kellemetlen mellékízt ad az ételnek. Szintén nem ajánlott újrahasználni a sütőpapírt, ha nyers fehérjével érintkezik, tehát ha például csirkemellet sütöttünk rajta. A hús nedvességet enged ki magából, ami táptalaja lehet a baktériumoknak, különböző kórokozóknak. 

Mi a helyzet a szilikonos sütőpapírral? 

A tapadásmentes bevonatú sütőpapírokat, így a szilikonost is, a magas hőmérséklet károsíthatja, és a mesterséges bevonat idővel az élelmiszerekbe kerülhet. Ezért ezeket nem ajánlott újrahasznosítani.

Útmutató az újrafelhasználáshoz

Az újrafelhasználást lehetővé tevő esetekben is fontos, hogy körültekintően járjunk el. Először is készítsük elő a sütőpapírt: egy tiszta ruhával töröljük le róla az esetlegesen ott maradt morzsákat, maradékokat. Ha minimális zsiradék van a papíron, azt is töröljük le, de ne használjunk vizet, mert az átáztathatja a papírt. Ha kissé nedves a sütőpapír, hagyjuk levegőn megszáradni, mielőtt eltennénk. A már használt sütőpapírt száraz és hűvös helyen tároljuk, hogy elkerüljük a penészképződést. 

(Forrás)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.