Sokunk konyhájában a sütő mindennapos társ, mégis kevesen ismerjük igazán az összes funkcióját. Pedig ha tudjuk, melyik jel mit jelent, könnyebbé tehetjük a főzést, időt és energiát spórolhatunk, sőt a végeredmény is ízletesebb lesz. Összegyűjtöttük a legfontosabb beállításokat és tippeket, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a készülékből.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Hagyományos sütés – a klasszikus módszer
A két vízszintes vonallal jelzett üzemmód a „klasszikus” sütés. Ilyenkor a hő felülről és alulról is érkezik, ventilátor nélkül. Ideális piskótákhoz, kelt tésztákhoz, lassan sült húsokhoz.
Tipp: a rács közepére tegyük az ételt, mert a felső rész akár 15 °C-kal melegebb lehet. Intenzív pirításhoz azonban nem ez a legjobb választás.
Csak alsó fűtés – ropogós alaphoz
Az alsó vonallal jelölt funkció lentről melegít, így tökéletes pitetészták, pizzák alapjának ropogósítására, illetve lassú ragukhoz. Piskótákhoz viszont nem ajánlott, mert az alja túlsülhet, mire a teteje elkészül.
Légkeveréses sütés – egyenletes és gyors
A körben lévő ventilátor szimbóluma azt jelzi, hogy a forró levegő folyamatosan kering, így akár több szinten is süthetünk egyszerre. Gyorsabban felmelegszik, és energiatakarékosabb is, mint a hagyományos sütés.
Tipp: a receptben megadott hőmérsékletet érdemes kb. 20 °C-kal csökkenteni, hogy ne száradjon ki az étel.
Grill – villámgyors pirítás
A hullámos vonal felül a grill funkció jele. Remek pirítós, zöldségek, húsnyársak készítéséhez, de figyeljünk oda: a hő rendkívül intenzív, így a fogások percek alatt aranybarnáról szenesre válhatnak. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a grillt!
Kombinált programok – a legjobb mindkét világból
Sok modern sütő képes egyszerre több funkciót is használni. A ventilátor és az alsó fűtőelem például tökéletes a ropogós pizzához, míg a ventilátor + grill kombinációja egyidejűleg pirít és átsüt. Ezek ideálisak rakott ételekhez, pitékhez vagy lasagnéhez. Mindig ellenőrizd a használati útmutatót, mert a hőeloszlás készülékenként eltérhet.
Praktikus extra funkciók
- Világítás: Segít, hogy az ajtó kinyitása nélkül ellenőrizhessük az ételt, így a sütő hőmérséklete nem ingadozik.
- Kiolvasztás: Ahogy a mikrón, úgy sok sütőn is van ilyen funkció. Ez egy ventilátoros, hő nélküli üzemmód, amely gyorsan, biztonságosan olvasztja ki a fagyasztott ételeket.
- Pirolitikus tisztítás: A modern sütők esetében elérhető a tisztítás is: a sütőt extrém hőmérséklet hevül, a zsírt és ételmaradékot hamuvá égeti, amelyet egy mozdulattal letörölhetünk. Használat előtt távolítsunk el minden nem hőálló rácsot vagy tepsit.
A legjobb sütő a piacon
A különböző sütőfunkciók megismerése nemcsak az ételeink minőségét javítja, hanem az energiafogyasztást is csökkenti. Ha új készüléket szeretnénk vásárolni, ajánljuk a legjobb ár-érték arányú sütőt, ami praktikus és megfizethető.














