Sokan az elkészült süteményt a tepsiben hagyják kihűlni, pedig ez nem minden esetben jó. A süti alja ugyanis nedves maradhat, így végül elveszítheti a ropogósságát, sőt akár el is ázhat. De akkor miért ajánlja mégis sok recept ezt a módszert? Máris kiderül!

A tökéletes sütemény elkészítéséhez nemcsak jó receptre és arra van szükség, hogy betartsunk minden instrukciót, hanem az is fontos, hogy miként bánunk vele sütés után. Egy egyszerű döntés – például, hogy a tepsiben hagyjuk-e kihűlni – komolyan befolyásolhatja az állagát. Figyeljünk a részletekre, és ne sajnáljuk azt a pár percet, amíg óvatosan átemeljük a sütit egy rácsra – az eredmény puha, omlós, és minden falatban tökéletes lesz! 

Tökéletes sütemény: a titok a süteményrács használata
Nem mindegy, hogy a sütemény rácson vagy a tepsiben hűl ki / Fotó: Shutterstock 

Mi történik, ha a süteményt a tepsiben hagyjuk hűlni?

Amikor kivesszük a frissen sült édességet a sütőből, a forró tepsi továbbra is hőt ad le, és a sütemény még percekig „sül” benne. Ez sok esetben egyszerűen túl sok hő – főleg a vékonyabb, porhanyósabb tészták esetén. Ráadásul a hő hatására a sütemény aljából és az alatta lévő tésztából pára szabadul fel – ha ezt nem tudja elpárologni, akkor lecsapódik az alján, és nedves, gumis állagú lesz, elveszítve a kívánt textúrát. Ez különösen bosszantó lehet kekszeknél, piskótáknál, leveles tésztáknál vagy vajas linzereknél.

Mikor nem jó a tepsiben hagyni a süteményt?

  • Ha ropogós aljú sütit készítünk (pl. linzer, leveles tészta, piték);
  • ha gyorsan kiszáradó tésztáról van szó;
  • ha a süti sűrű, nedvesebb állagú;
  • ha fontos a textúra (mint például omlós kekszeknél).

Mikor maradhat a sütemény tepsiben?

Szerencsére nem minden süti egyforma. Egyes tészták – például a kevert sütik, a brownie-k, a banánkenyér vagy a sajttorta valóban jobban viselik, sőt igénylik, hogy lassabban, fokozatosan hűljenek ki. Ez segít megőrizni a szaftosságukat, és megakadályozza, hogy a tészta berepedezzen. Emellett a tepsiben hagyás praktikus is lehet:

  • ha fontos, hogy miként néz ki a süti, hiszen így formásabban lehet szeletelni; 
  • ha a süti még túl lágy, és szétesne mozgatáskor;
  • ha töltelék van benne, ami még forrón folyós lehet.

A megoldás: süteményrács

Ha biztosra mennénk, és a recept sem javasolja az ellenkezőjét, egyszerű a megoldás: tegyük a süteményt rácsra, amin az alja is levegőhöz jut, így nem fog lecsapódni a pára. Ha viszont jobb a tésztának, hogy a tepsiben hűl, pár percig mindenképpen hagyjuk a sütőformában és csak utána emeljük ki óvatosan a formából és tegyük át a rácsra. 

Tipp: Papír vagy szilikonos sütőlap is segíthet, hogy ne tapadjon le a sütemény, és ezeken jobban is szellőzik a tészta. 

Forrás: Magyar Nemzet

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.