A tökéletes sütit is elszúrhatod, ha erre nem figyelsz

A tökéletes sütemény elkészítéséhez nemcsak jó receptre és arra van szükség, hogy betartsunk minden instrukciót, hanem az is fontos, hogy miként bánunk vele sütés után. Egy egyszerű döntés – például, hogy a tepsiben hagyjuk-e kihűlni – komolyan befolyásolhatja az állagát. Figyeljünk a részletekre, és ne sajnáljuk azt a pár percet, amíg óvatosan átemeljük a sütit egy rácsra – az eredmény puha, omlós, és minden falatban tökéletes lesz!
Amikor kivesszük a frissen sült édességet a sütőből, a forró tepsi továbbra is hőt ad le, és a sütemény még percekig „sül” benne. Ez sok esetben egyszerűen túl sok hő – főleg a vékonyabb, porhanyósabb tészták esetén. Ráadásul a hő hatására a sütemény aljából és az alatta lévő tésztából pára szabadul fel – ha ezt nem tudja elpárologni, akkor lecsapódik az alján, és nedves, gumis állagú lesz, elveszítve a kívánt textúrát. Ez különösen bosszantó lehet kekszeknél, piskótáknál, leveles tésztáknál vagy vajas linzereknél.
Szerencsére nem minden süti egyforma. Egyes tészták – például a kevert sütik, a brownie-k, a banánkenyér vagy a sajttorta valóban jobban viselik, sőt igénylik, hogy lassabban, fokozatosan hűljenek ki. Ez segít megőrizni a szaftosságukat, és megakadályozza, hogy a tészta berepedezzen. Emellett a tepsiben hagyás praktikus is lehet:
Ha biztosra mennénk, és a recept sem javasolja az ellenkezőjét, egyszerű a megoldás: tegyük a süteményt rácsra, amin az alja is levegőhöz jut, így nem fog lecsapódni a pára. Ha viszont jobb a tésztának, hogy a tepsiben hűl, pár percig mindenképpen hagyjuk a sütőformában és csak utána emeljük ki óvatosan a formából és tegyük át a rácsra.
Tipp: Papír vagy szilikonos sütőlap is segíthet, hogy ne tapadjon le a sütemény, és ezeken jobban is szellőzik a tészta.
Forrás: Magyar Nemzet
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.