Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Praktikus

Nem sikerült a sütemény? Ezt a 2 dolgot ronthattad el

Sütemény készítés
Az egyik legjobb unaloműző feladat a sütés: a tojás felverésétől a tészta kinyújtásán át a végeredmény tálalásáig figyelni kell, miközben repül az idő és remekül szórakozol. Néha azonban a sütemény nem lesz olyan szép, mint szeretnéd. Mi lehet az oka? Eláruljuk!

Természetesen egy süteménynél a legfontosabb, hogy finom legyen, a kinézete szinte „mellékes”. De ha az alkotásra elég időt és energiát fordítottál, nem hagytál ki egyetlen összetevőt sem és betartottad az elkészítésre vonatkozó utasításokat vajon miért nem lesz tökéletes a süti? Ne hibáztasd magad: sajnos előfordul, hogy az összetevők listája és az utasítások nem egyértelműek. A cukrászok szerint a két leggyakoribb hiba, hogy nincs pontosan meghatározva, milyen cukrot kell használni, illetve a vaj hőmérsékletéről sem szól a recept – ez a két tényező egyaránt befolyásolja, hogy milyen lesz a süti.

Hogyan válaszd ki a megfelelő cukrot?

A sütemény legfontosabb összetevője természetesen a cukor, és ha valaha végignézted már a boltok cukorkínálatát, tudod, hogy nagyon sokféle van: porcukor, durva szemcséjű kristálycukor, barna cukor, nádcukor... Hogy melyik a legjobb? Valójában attól függ, hogy milyen sütit készítesz és milyen állagot szeretnél elérni. A cukor ugyanis nemcsak édesítőszerként szerepel a receptekben: élesztő hatása is van (levegővel dúsítja az ételt), sötétebb, illetve világosabb színt az a sütiknek, de felel a nedvességtartalmukért is.

A barna cukorral, nádcukorral készült sütik íze teltebb, diósabb, állaguk pedig ragadósabb. Ha a receptben csak annyi szerepel, hogy cukor, használj sima kristálycukrot, de ha úgy érzed, kicsit ragacsosabb, puhább állagot is elbír a sütid, bátran nyúlj a barna cukorért.

Nem sikerült a süti? Akkor valószínűleg a cukorral vagy a vaj állagával lehetett a probléma! / Fotó: Shutterstock
Nem sikerült a süti? Akkor valószínűleg a cukorral vagy a vaj állagával lehetett a probléma! / Fotó: Shutterstock

Milyen állagú legyen a vaj?

Ugyanilyen fontos a vaj hőmérséklete. A receptekben fel kell tüntetni, hogy vaj hideg, szobahőmérsékletű vagy olvasztott legyen-e, mielőtt a többi hozzávalóval elkevernéd. Sajnos azonban vannak olyan receptek, amelyek nem fogalmaznak ilyen pontosan.

Ha neked kell kitalálni, milyen vajjal dolgozz, vedd figyelembe, hogy milyen süteményt készítesz. A vaj ugyanis meghatározza a süti végső textúráját. A szilárd vaj emulzió. Ha megolvasztod, megszakítod az emulziót, azaz a zsír és a víz különválik egymástól, így más lesz a végeredmény.

A szobahőmérsékletű vaj magába zárja a levegőt, így egy lágy, puha, levegős tésztát kapsz, míg az olvadt vaj sűrűbb textúrájú tésztát ad. Ha ropogós sütit készítesz, akkor az olvasztott vaj a jó választás, krémekhez és kókuszgolyó típusú sütikhez pedig szobahőmérsékletűt használj. Amennyiben a recept annyit ír, hogy "keverje habosra a vajat", akkor is a szobahőrmésékletű a jó választás.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.