A főzelék akkor az igazi, ha kellemesen krémes, mégis jól kanalazható. Ehhez pedig elengedhetetlen a helyes sűrítés. Ez nemcsak az állagot javítja, de az ízeket is jobban összefogja. Sokan kísérleteznek különféle praktikákkal, de van három módszer, ami szinte mindig működik.
Ez az egyik legismertebb megoldás, amitől sokan félnek, mondván, csomós lesz a végeredmény. Segítünk, hogy ne legyen baj! Keverj el 1 evőkanál lisztet vagy étkezési keményítőt kb. fél deci hideg vízben, majd lassan, folyamatos kevergetés közben öntsd a főzelékbe, és forrald ki alaposan. Fontos, hogy mindig forrald ki a habarást, különben lisztes íze marad az ételnek.
Mi a különbség a rántás és a habarás között?
Mindkettő sűrít, de máshogyan: a rántás karakteresebb, a habarás finomabb textúrát biztosít. A rántás liszt és zsiradék (pl. olaj vagy vaj) együtt pirításával készül, majd ezt a sűrítő alapot keverjük az ételbe. Jellegzetes ízt ad, különösen, ha kissé meg is pirítjuk. A habarás ezzel szemben hideg folyadékban (vízben, tejben, tejfölben) elkevert liszt vagy keményítő, amit forró ételbe öntünk. A habarás könnyedebb, lágyabb állagot ad, kevésbé dominálja az étel ízét.
Ha nem szeretnél lisztet használni, vagy valami egészségesebb megoldásra vágysz, próbáld ki a természetes sűrítést. A megfőtt zöldségek egy részét turmixold le, majd keverd vissza a főzelékbe. Különösen hatékony krumpli-, répa-, zöldborsó- és tökfőzeléknél. Ezzel a módszerrel nemcsak jól sűrűsödik a főzelék, de az állaga is természetes, selymes lesz, plusz még az íze is gazdagabb, teltebb lesz.
Ha semmi más nem működik, vagy utolsó pillanatos megoldásra van szükség, egy evőkanál zsemlemorzsa segíthet. Szórd a főzelékbe, főzd pár percig, és máris elkezd sűrűsödni.
Sokszor már ott elcsúszik a sűrítés, hogy túl sok vízzel indul a főzés. Érdemes kevesebb folyadékkal kezdeni, mert könnyebb hígítani, mint egy túl híg főzeléket utólag sűríteni.
Akár a klasszikus, akár a természetes vagy a gyors megoldást választod, a lényeg mindig ugyanaz: a főzelék akkor jó, ha szépen sűrűsödik és harmonikus az állaga. Ne félj kísérletezni – ezekkel a módszerekkel biztosan nem nyúlsz mellé!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Nézd meg videón is, hogyan készül a tavaszi főzelék:
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Forrás: Magyar Nemzet
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.