A főzelék már majdnem kész, de az állaga... Túl híg, túl folyós – egyszerűen nem sűrűsödik! Ismerős helyzet? A sűrítés a főzelék lelke, és ha nem jól csináljuk, az egész étel élvezhetetlenné válhat. Szerencsére van megoldás! Mutatjuk, hogyan lehet minden alkalommal selymes, krémes, pont jó főzeléket készíteni.

A főzelék akkor az igazi, ha kellemesen krémes, mégis jól kanalazható. Ehhez pedig elengedhetetlen a helyes sűrítés. Ez nemcsak az állagot javítja, de az ízeket is jobban összefogja. Sokan kísérleteznek különféle praktikákkal, de van három módszer, ami szinte mindig működik. 

Sűrítés: a habarás egyszerű módszer
Sűrítés: a habarástól sem kell félni! / Fotó: Shutterstock 

1. Klasszikus sűrítés liszttel vagy keményítővel

Ez az egyik legismertebb megoldás, amitől sokan félnek, mondván, csomós lesz a végeredmény. Segítünk, hogy ne legyen baj! Keverj el 1 evőkanál lisztet vagy étkezési keményítőt kb. fél deci hideg vízben, majd lassan, folyamatos kevergetés közben öntsd a főzelékbe, és forrald ki alaposan. Fontos, hogy mindig forrald ki a habarást, különben lisztes íze marad az ételnek.

Mi a különbség a rántás és a habarás között? 

Mindkettő sűrít, de máshogyan: a rántás karakteresebb, a habarás finomabb textúrát biztosít. A rántás liszt és zsiradék (pl. olaj vagy vaj) együtt pirításával készül, majd ezt a sűrítő alapot keverjük az ételbe. Jellegzetes ízt ad, különösen, ha kissé meg is pirítjuk. A habarás ezzel szemben hideg folyadékban (vízben, tejben, tejfölben) elkevert liszt vagy keményítő, amit forró ételbe öntünk. A habarás könnyedebb, lágyabb állagot ad, kevésbé dominálja az étel ízét.

2. Természetes sűrítés turmixolt zöldségekkel

Ha nem szeretnél lisztet használni, vagy valami egészségesebb megoldásra vágysz, próbáld ki a természetes sűrítést. A megfőtt zöldségek egy részét turmixold le, majd keverd vissza a főzelékbe. Különösen hatékony krumpli-, répa-, zöldborsó- és tökfőzeléknél. Ezzel a módszerrel nemcsak jól sűrűsödik a főzelék, de az állaga is természetes, selymes lesz, plusz még az íze is gazdagabb, teltebb lesz.

3. A titkos hozzávaló, ha nem sűrűsödik a főzelék: a zsemlemorzsa

Ha semmi más nem működik, vagy utolsó pillanatos megoldásra van szükség, egy evőkanál zsemlemorzsa segíthet. Szórd a főzelékbe, főzd pár percig, és máris elkezd sűrűsödni.

Sokszor már ott elcsúszik a sűrítés, hogy túl sok vízzel indul a főzés. Érdemes kevesebb folyadékkal kezdeni, mert könnyebb hígítani, mint egy túl híg főzeléket utólag sűríteni.

Akár a klasszikus, akár a természetes vagy a gyors megoldást választod, a lényeg mindig ugyanaz: a főzelék akkor jó, ha szépen sűrűsödik és harmonikus az állaga. Ne félj kísérletezni – ezekkel a módszerekkel biztosan nem nyúlsz mellé!

Tavaszi főzelék karalábéval, retekkel

Hozzávalók:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 3 db répa
  • 2 db zsenge karalábé
  • 1 cm gyömbér reszelve
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé vagy víz
  • 30 dkg borsó
  • 6 db retek
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek. keményítő
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

  1. A zöldségeket előkészítjük. A répát megmossuk, meghámozzuk, és 6-8 milliméteres darabokra karikázzuk, a karalábét szintén megmossuk, megpucoljuk, majd a répához hasonló méretűre vágjuk, a vöröshagymát megpucoljuk, és felkockázzuk, a retket megmossuk, és negyedekre vágjuk.
  2. Egy lábasban kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a répát és a karalábét, és pár percig kevergetve dinszteljük. Fűszerezzük gyömbérrel, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és a vaj felét. Ezzel tovább dinszteljük, majd sózzuk, és facsarunk rá egy kevés citromlét.
  3. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük az alaplével, lefedjük, és nagyjából 10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a borsót és a retket, és lefedve további 4-5 percig főzzük.
  4. A tejszínt kikeverjük a keményítővel, a főzelékalaphoz öntjük, és jól elkeverjük. Kicsit forraljuk, amíg főzeléksűrűségű nem lesz. Azután hozzáadjuk a vaj másik felét, ezzel is gazdagítjuk az ízét.
  5. Az elkészült főzeléket citromlével és apróra vágott petrezselyemmel koronázzuk meg, és már tálalhatjuk is, tálalásnál plusz petrezselyemmel díszítjük.

Nézd meg videón is, hogyan készül a tavaszi főzelék:

Még több mennyei finom főzelék a Mindmegette konyhájából:

Recept
Egyszerű
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
45 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Egyszerű sóskafőzelék
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Zöldbabfőzelék
40 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Krémes spenótfőzelék
30 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Finomfőzelék
30 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

 

Recept
Egyszerű
Zöldborsófőzelék
30 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

Forrás: Magyar Nemzet

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.