Ahogy minden ételnek, úgy az egyébként egyszerűen elkészíthető sült krumplinak is megvan a titka. Mutatjuk, mi az az egy hozzávaló, amivel mindig tökéletes sült krumpli kerül majd az asztalra.

A sült burgonya az egyik legnépszerűbb köret, amit szinte mindenki szeret – legyen szó vasárnapi ebédről, ünnepi vacsoráról vagy egy egyszerű hétköznapi menüről. Mégis, sokszor nehéz elérni azt a tökéletes állagot, amit mindenki áhít: kívül aranybarnán ropogós, belül pedig omlósan puha. A világhírű brit gasztrolegenda, Mary Berry most elárulta, mi az az apró, de zseniális trükk, amitől a sült krumpli valóban tökéletes lesz.

A tökéletes sült krumpli kívül ropogós, belül omlós
A tökéletes sült krumpli kívül ropogós, belül omlós
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Egyetlen titkos hozzávaló

Mary Berry receptje nem igényel különleges konyhai tudományt, de van benne egy plusz összetevő, ami mindent megváltoztat: a búzadara – írja az Express. Ez az egyszerű alapanyag egy extra réteget ad a burgonyának, amitől a külső része elképesztően ropogós lesz, miközben a belseje megőrzi a puhaságát.

A búzadara a szemcsés, enyhén érdes állagának köszönhetően remekül tapad a félig főtt burgonyára. Sütés közben ez a réteg gyönyörű, aranybarna kérget képez. Ha valaki az így készült sült krumplit megkóstolja, aligha fogja tudni abbahagyni az evést. 

A ropogós sült krumpli receptje

Hozzávalók:

  • 1,5 kg öreg burgonya
  • 40 g búzadara
  • 4 ek libazsír vagy növényi olaj
  • 3 ág kakukkfű
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra (légkeverés esetén 200 °C-ra).
  • A meghámozott, kockára vágott burgonyát tegyük hideg, sós vízbe, majd forraljuk fel és főzzük kb. 5 percig, amíg a szélei kissé megpuhulnak.
  • Szűrjük le, hagyjuk teljesen megszáradni. Tegyük mindet egy zárható edénybe, és rázzuk össze, hogy a széle "érdes" legyen.
  • Szórjuk rá a búzadarát, és rázogassuk, hogy minden darabot bevonjon.
  • A forró tepsiben olvasszuk fel a libazsírt, majd helyezzük bele a burgonyát, forgassuk át, és szórjuk meg kakukkfűvel.
  • Süssük 45–55 percig, időnként megkeverve, amíg aranybarna és ropogós lesz.

Tippek a tökéletes sült krumplihoz

Mary Berry szerint a forró zsiradék és a felérdesített burgonya a siker kulcsa. Ha a tepsi nem elég forró, a burgonya inkább megszívja magát olajjal, ahelyett, hogy ropogósra sülne. Érdemes öreg, lisztesebb típusú burgonyát választani – ezek belseje könnyebben omlósra sül.

Szuper köret minden alkalomra

Ez a módszer nemcsak egyszerű, de garantáltan sikert arat. Legyen szó vasárnapi sült húsról, halról vagy vegetáriánus fogásról, ez az „extra ropogós” sült burgonya minden étkezés igazi sztárja lesz. És ami a legjobb: mindössze egy kis búzadarára van szükség hozzá!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.