Hétköznap, hétvégén, ebédre, vagy vacsorára, a héjában sült burgonya sokszor kerül a magyarok asztalára. Ha a tökéletes, kívül ropogós, belül omlós sült krumplira vágy, tartsd be ezt a 13 végtelenül egyszerű trükköt.

A sült krumpli a világ egyik legegyszerűbb, mégis legkifinomultabb étele. A britek klasszikus kedvencét ma már a magyar konyhákban is egyre gyakrabban készítjük – és nem véletlenül. Olcsó, laktató, végtelenül variálható, és akár főételként is megállja a helyét. De mint minden „egyszerű” fogásnál, itt is sok múlik a részleteken: egy apró hiba, és a ropogós héj helyett gumis, ázott krumplit kapunk. Mutatjuk, hogyan kerülheted el a leggyakoribb bakikat!

A sült krumpli finomabb lesz, ha előtte beáztatod
A sült krumpli finomabb lesz, ha előtte beáztatod
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

1. A jó krumpli a siker alapja

A tökéletes sült burgonya a megfelelő fajtával kezdődik. A magas keményítőtartalmú, szétfővő típusú krumplik – vagyis a „C” jelű burgonyák – adják a legjobb eredményt. Ezek belül habosra, kívül ropogósra sülnek, pont, ahogy kell.

2. Ne áztasd, töröld szárazra!

A krumplit mindig közvetlenül sütés előtt mosd meg, majd töröld szárazra. A felesleges víz akadályozza a ropogós héj kialakulását, és gőzös, nedves lesz a belseje. Egy gyors törölgetés konyharuhával csodákat tesz.

3. Szurkálj és engedd lélegezni

Sokan kihagyják, pedig a krumpli megszurkálása elengedhetetlen. Így távozhat a gőz, és elkerülheted, hogy a héj „felrobbanjon” sütés közben.

4. Mikró és sütő – a tökéletes páros

A profi trükk: pár perc mikrohullámú előkészítés után tedd a krumplit a sütőbe. Így belül hamarabb átsül, kívül pedig gyönyörűen megpirul. Időt spórolsz, mégis éttermi minőséget kapsz.

5. Felejtsd el a fóliát!

Bár sokan hiszik, hogy az alufólia segít, valójában csak megakadályozza, hogy a héj ropogós legyen. A levegőnek keringenie kell a krumpli körül, hogy minden oldala egyenletesen piruljon.

6. Egy kis „pác” csodát tesz

Ha van pár perced, áztasd be a krumplit enyhén sós vízbe. Ez nemcsak ízesebbé teszi, de segít abban is, hogy sütéskor a héj száraz és roppanós maradjon.

7. Fűszerezz bátran

A sült burgonya akkor tökéletes, ha minden falat ízes. A klasszikus só mellé jöhet fokhagymapor, rozmaring, kakukkfű vagy füstölt paprika – mind nagyszerűen illik hozzá.

8. A hőfok és az idő mindent visz

Sütés előtt melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, és süsd 45–60 percig. Ha van rá lehetőséged, helyezd a krumplit közvetlenül a rácsra – így egyenletesebben sül át.

9. Tepsiben sütöd, nem rácson

A tepsi gátolja a légáramlást, így a krumpli alja nem pirul meg. Ehelyett rácsra tedd, hogy minden oldalról érje a hő. Ha félsz a lecsöpögő olajtól és víztől, tehetsz alá egy tepsit, de a krumpli maga a rácson legyen.

10. Olaj csak a végén!

Sokan sütés előtt kenik meg a krumplit olajjal, pedig ez hiba. A nedvesség bennreked, a héj pedig puha marad. Az igazi trükk: az utolsó 10 percben kend meg egy kevés olajjal – így lesz tökéletesen ropogós.

11. Használj hőmérőt!

A legjobb, ha húshőmérővel ellenőrzöd a belső hőmérsékletet. A krumpli akkor tökéletesen omlós belül, ha eléri a 96 °C–100 °C közötti hőfokot.

12. Ne pihentesd, vágd fel rögtön!

Sütés után azonnal vágd fel a krumplit, hogy a gőz távozhasson. Ha egyben hagyod, a nedvesség visszaszivárog, és eláztatja a belsejét.

13. Jöhetnek a feltétek!

A klasszikus vaj–tejföl–snidling trió mindig telitalálat, de ne állj meg itt! Próbáld ki sajttal, baconnel, pirított hagymával vagy akár vegán feltétekkel: hummusszal, grillezett zöldségekkel, olívával. A sült burgonya igazi jolly joker – csak a fantáziád szab határt.

Kívül ropogós, belül krémes egyben sült krumpli

A tökéletes sült burgonya nem varázslat – csak egy kis odafigyelés kérdése. A megfelelő fajta, a precíz előkészítés és a jól időzített sütés együtt adják meg azt a bizonyos, kívül ropogós, belül krémes eredményt, amitől minden falat egy kis boldogság lesz.

Forrás

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.