Ez a sodrófatrükk olyan, amit sokan biztosan ismernek már, hiszen megtanulhatták a nagymamától, de aki csak most ismerkedik a sütés-főzés rejtelmeivel, az talán még nem ismeri. Ezzel a sodrófatrükkel könnyebb lesz finom süteményeket készíteni.

Nagyon sok olyan recept van, amiben egy, de inkább több tésztalapot is ki kell nyújtani, majd vagy a sütőtepsibe, vagy annak hátoldalára, vagy pedig a tepsibe kell azt fektetni. Legyen ez egy finom zserbó, egy klasszikus hatlapos vagy egy egyszerűbb pite, a kinyújtott, sokszor omlós, ezért porhanyós tésztalapot nem egyszerű mutatvány átügyeskedni a tepsibe. Van, aki kézzel alá nyúl, és simán átemeli, de nem mindenki ilyen bátor. Számukra lehet életmentő a sodrófatrükk!

Sodrófatrükk, ezt neked is ismerned kell
Sodrófatrükk, ezt neked is ismerned kell
FOTÓ: ESIN DENIZ / SHUTTERSTOCK

Sodrófatrükkel a finom süteményért, ezt neked is ismerned kell

Farkasinszki Ildikó nemrég egy különleges süteményt, székelytésztát készített. Ez egy olyan finom desszert, ami több rétegből áll. Az egyik egy omlós tésztaréteg, a másik egy kevert-diós piskóta, a harmadik pedig a lekvár. A recept első lépése az, hogy az omlós lapot összeállítjuk, majd pihentetés után kinyújtjuk és áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Na ez az a lépés, ami kifoghat sokakon, de Ildikó trükkjével garantált lesz a siker.

Ahhoz, hogy a vékony, törékeny, kinyújtott tésztalapot biztonsággal át tudjuk helyezni a sütőpapírral bélelt tepsire, nem kell mást tenni, csak feltekerni a tésztát a belisztezett sodrófára. Ezután óvatosan fogjuk meg a tésztát, hogy ne csússzon le, emeljük a tepsi fölé és óvatosan hengergessük le a fáról.

Ezt a sodrófatrükköt bármilyen süteményél használhatjuk, és egyszerűen és könnyen átemelhetünk így tésztalapokat a nyújtólapról, a konyhapultról a tepsibe. Ha olyan sodrófád van, aminek oldalt két fogantyúja van, akkor óvatosan bánj vele, mert ha nem fogod meg a középső részt, akkor az egész tészta letekeredhet róla.

Omlós és diós a székelytészta, ez egy mennyei sütemény

Ha már megemlítettük a székelytésztát, akkor álljon itt ennek a kevésbé ismert, de nagyon finom süteménynek a receptje. Farkasinszki Ildikó videós receptjét érdemes megnézni, már csak azért is, mert biztosan kedvet kapsz hozzá, hogy megkóstold, aztán pedig, hogy elkészítsd ezt a diós-lekváros, ropogós és mégis légiesen könnyed és puha süteményt. Ha születésnapra, köszöntőre vagy lagzira készülsz, ennél jobb, ünnepibb desszertet keresve sem találhatsz.

Recept
Rafinált
Székely tészta
90 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.