A rizsfőzés alap dolog, gondolják sokan. Az igaz, hogy nem bonyolult folyamat és elrontani is nehéz, de a végeredmény még finomabbá tehetjük. Eláruljuk, mi az isteni rizs titka.

A rizs sokunk konyhájában alapélelmiszer. Legyen szó egy szaftos pörköltről, vagy zöldséges egytálételről mindig jól jön mellé egy adag puha, pergős rizs. De valljuk be: a simán, vízben főzött fehér rizs gyakran unalmas és jellegtelen tud lenni. Szerencsére van egy pofonegyszerű trükk és egy titkos hozzávaló, amivel garantáltan feldobhatod az ízét.

Ha kókuszolajon pirítod, sokkal finomabb lesz a rizs
Ha kókuszolajon pirítod, sokkal finomabb lesz a rizs
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így kell lepirítani a rizst

Egy ételszakértő, Amanda Blum nemrég elárulta, hogy ő többé nem főzi meg egyszerűen a rizst, hanem előtte megpirítja egy kevés zsiradékon. A titka a kókuszolaj, ami nemcsak szépen bevonja a szemeket, hanem kellemesen diós, földes ízt is ad nekik – írja a Mirror. Amanda szerint a kókuszolaj a legjobb választás: gyorsan hat, segít a pirításban, és közben extra aromát kölcsönöz az ételnek.

Hogyan készítsd el lépésről lépésre?

Vegyél elő egy csésze fehér rizst, majd melegíts fel két evőkanál kókuszolajat közepesen magas lángon. Amikor az olaj megolvadt, add hozzá a rizst, és folyamatosan kevergesd kb. két percig. Akkor jó, ha a szemek kicsit barnás, pirult árnyalatot kapnak. Ezután önts hozzá két csésze vizet, fedd le, forrald fel, majd alacsony lángon főzd 20 percig.

Amikor letelt az idő, kapcsold le a tűzhelyet, de hagyd lefedve még további 10 percig. Így a rizs puhán, pergősen és ízletesen készül el – teljesen más ízt ad, mint a megszokott, simán főzött változat.

Tipp a még ízletesebb rizshez

Van még egy trükk, amivel még ízletesebbé lehet tenni a rizst: a sima víz helyett inkább csirkealaplében főzd meg! A húsleveskockában és alaplében lévő fűszerek és ízesítők mélyebb, gazdagabb ízt adnak, ami teljesen más szintre emeli a köretet. A módszer egyszerű: amikor a vizet felforralod, dobj bele egy húsleveskockát, és keverd, amíg teljesen feloldódik. Ezután add hozzá a rizst, és főzd meg a megszokott módon. Még finomabb lesz a köret, ha nem kockát adsz a rizshez, hanem alaplét főzöl és azzal készíted el a rizst. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.