Ha a főzéshez répára is szükséged van, semmiképp se dobd a héját a kukába! A kerted meghálálja majd a figyelmességet, és bőven terem majd zöldséget, gyümölcsöt.

A sárgarépa igen egészséges zöldség, de nemcsak a szervezeted hálálja meg, ha rendszeresen fogyasztod, hanem a kerted is, ha a héját nem a kukába dobod. A répa ugyanis tele van olyan anyagokkal, amelyek remek tápanyagot nyújtanak a növényeknek. Segítségével gyönyörű zöldségeket, gyümölcsöket szüretelhetsz majd.

Csodát tesz a kerttel a répa héja
Csodát tesz a kerttel a répa héja. 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért érdemes megtartani a répa héját?

A sárgarépa héja tele van káliummal, ez pedig kulcsfontosságú tápanyag a növények számára. Segíti a virágok és gyümölcsök fejlődését, valamint javítja a növények víz- és tápanyagfelvételét, így egészségesebbek, életerősebbek lesznek – állítja Sherwin Anthony városi kertész. Azonban ahhoz, hogy valóban hatásos legyen a „répatrágya” nem mindegy hogyan juttatod ki a kertedbe.

Hogyan használd a répa héját a kertedben?

  • Komposztba vele! Ha van otthon komposztálód, egyszerűen beledobhatod a répa héját, és hagyhatod, hogy a természet végezze a dolgát.
  • Ásd el a földbe! Ha azonnal szeretnéd hasznosítani, a növények köré is eláshatod a héjakat. Azonban ne áss túl mélyre, mert akkor megsértheted a gyökereket. Elég, ha csak pár centiméterrel a föld alá temeted a répa héját. Fontos tudni: minél nagyobb darabokban kerül a földbe, annál lassabban bomlik le, így lassabban fejti ki hatását.
  • Szórd a felszínre! Ha nem akarsz ásni, egyszerűen szórd szét a talaj tetején – így gyorsabban lebomlik, mert több oxigénhez jut. Viszont, 

ha szétszórod a répa héját a kertben, könnyen odavonzhatod a csigákat és meztelencsigákat, amelyek sajnos nemcsak a héjakat falják fel, hanem kedvenc növényeidet is megdézsmálhatják.

Még egy szuper trükk: répa tea a kertednek!

Van egy még hatásosabb módszer, amivel szinte azonnal bejuttathatod a tápanyagokat a földbe. Ez a megoldás időigényesebb, viszont megéri. Íme a recept:

  1. Alaposan mosd meg a répát.
  2. Hámozd meg, majd a héjat (és akár a répát is) aprítsd fel, reszeld, vagy turmixold le.
  3. Egy fedeles műanyag edénybe töltsd bele, önts rá 1 liter vizet, majd zárd le.
  4. Hűvös, árnyékos helyen hagyd állni 24 órát.
  5. Szűrd le, majd az így kapott tápanyagokban gazdag répa teával locsold meg a növényeidet.
  6. A maradék pépet komposztálhatod vagy földfelszínre is szórhatod.

Miért jó mindez?

A növények sokkal egészségesebbek, életerősebbek lesznek, ha sima víz helyett ilyen tápanyagokkal locsolod őket – különösen igaz ez a leveles zöldségekre és a termő növényekre – írja a Mirror

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.