A rántotta az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb reggeli fogás, amit szinte mindenki el tud készíteni – legalábbis azt hisszük. Mégis, sokszor előfordul, hogy a rántotta végül túl száraz, gumiszerű vagy éppen vizes lesz.

A tökéletesen habos, lágy és ízletes rántotta elkészítése nem ördöngösség, de megvan a maga titka. A rossz hír viszont, hogy nem a tej az, ami csodás tesz a kedvenc reggelinkkel. 

A tökéletes rántotta titka nem a tej!
A tökéletes rántotta titka nem a tej!
FOTÓ: MINDMEGETTE

A leggyakoribb hiba: túl sok tej a tojásban

Sokan megszokásból egy kis tejet öntenek a felvert tojáshoz, mert úgy tanulták, hogy ettől lesz puhább a rántotta. Azonban a szakértők szerint éppen ez az, ami elronthatja az étel állagát. Pam Beth séf, a Pam’s Daily Dish gasztroblog szerzője szerint a tej hozzáadása vizes, nyúlós és nehéz textúrát eredményezhet – írja a Mirror.

A tejfehérjék ugyanis gyorsan szétválnak magas hő hatására, ami miatt a tojás könnyen megéghet vagy rágós lesz. Emellett a tej elnyomja a tojás természetes ízét is, így a rántotta kevésbé lesz ízes és karakteres.

A séf tökéletes rántottájának titka

Pam Beth szerint a víz a kulcs a tökéletes, habos rántottához. Csupán két evőkanál hideg vízre van szükség két tojás esetén. A víz melegítés közben gőzzé alakul, ez pedig segít, hogy a tojás „megemelkedjen”, könnyed és levegős legyen.

A vízzel készült rántotta nemcsak lazább állagú, hanem szebb, élénkebb sárga színt is kap, és az íze is intenzívebben „tojásos” marad. Ráadásul nem kell lemondanunk a krémes állagról sem – csak egy kevés vajjal kell kombinálni.

Így készül a tökéletes rántotta

Hozzávalók:

  • 2 db tojás (L-es)
  • 2 ek. hideg víz
  • 1 csipet só
  • 1 tk. vaj
  • snidling a díszítéshez (opcionális)

Elkészítés:

  1. Törjük fel a tojásokat, majd verjük őket habosra a vízzel és a sóval. 
  2. Melegítsük meg a vajat egy serpenyőben közepes hőfokon, majd öntsük bele a tojáskeveréket. 
  3. Folyamatosan mozgassuk a serpenyőt, és amikor a tojás kezd megszilárdulni, spatulával finoman keverjük, hajtogassuk. Így apró, puha „darabkák” alakulnak ki.
  4. Amint a tojás elérte a kívánt állagot – se nem túl folyós, se nem túl száraz –, vegyük le a tűzről. Szórjuk meg apróra vágott snidlinggel és azonnal tálaljuk.

Egyetlen hozzávalóval isteni reggeli

A tökéletes rántotta titka tehát egyszerű: felejtsük el a tejet, és használjunk inkább egy kevés vizet! A víz segít, hogy a tojás könnyű, levegős és ízekben gazdag maradjon, miközben a vaj gondoskodik a krémes, selymes textúráról. Egy apró változtatás, amely hatalmas különbséget hoz. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.