A tökéletesen habos, lágy és ízletes rántotta elkészítése nem ördöngösség, de megvan a maga titka. A rossz hír viszont, hogy nem a tej az, ami csodás tesz a kedvenc reggelinkkel.

FOTÓ: MINDMEGETTE
A leggyakoribb hiba: túl sok tej a tojásban
Sokan megszokásból egy kis tejet öntenek a felvert tojáshoz, mert úgy tanulták, hogy ettől lesz puhább a rántotta. Azonban a szakértők szerint éppen ez az, ami elronthatja az étel állagát. Pam Beth séf, a Pam’s Daily Dish gasztroblog szerzője szerint a tej hozzáadása vizes, nyúlós és nehéz textúrát eredményezhet – írja a Mirror.
A tejfehérjék ugyanis gyorsan szétválnak magas hő hatására, ami miatt a tojás könnyen megéghet vagy rágós lesz. Emellett a tej elnyomja a tojás természetes ízét is, így a rántotta kevésbé lesz ízes és karakteres.
A séf tökéletes rántottájának titka
Pam Beth szerint a víz a kulcs a tökéletes, habos rántottához. Csupán két evőkanál hideg vízre van szükség két tojás esetén. A víz melegítés közben gőzzé alakul, ez pedig segít, hogy a tojás „megemelkedjen”, könnyed és levegős legyen.
A vízzel készült rántotta nemcsak lazább állagú, hanem szebb, élénkebb sárga színt is kap, és az íze is intenzívebben „tojásos” marad. Ráadásul nem kell lemondanunk a krémes állagról sem – csak egy kevés vajjal kell kombinálni.
Így készül a tökéletes rántotta
Hozzávalók:
- 2 db tojás (L-es)
- 2 ek. hideg víz
- 1 csipet só
- 1 tk. vaj
- snidling a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
- Törjük fel a tojásokat, majd verjük őket habosra a vízzel és a sóval.
- Melegítsük meg a vajat egy serpenyőben közepes hőfokon, majd öntsük bele a tojáskeveréket.
- Folyamatosan mozgassuk a serpenyőt, és amikor a tojás kezd megszilárdulni, spatulával finoman keverjük, hajtogassuk. Így apró, puha „darabkák” alakulnak ki.
- Amint a tojás elérte a kívánt állagot – se nem túl folyós, se nem túl száraz –, vegyük le a tűzről. Szórjuk meg apróra vágott snidlinggel és azonnal tálaljuk.
Egyetlen hozzávalóval isteni reggeli
A tökéletes rántotta titka tehát egyszerű: felejtsük el a tejet, és használjunk inkább egy kevés vizet! A víz segít, hogy a tojás könnyű, levegős és ízekben gazdag maradjon, miközben a vaj gondoskodik a krémes, selymes textúráról. Egy apró változtatás, amely hatalmas különbséget hoz.














