Új szintre emelnéd a vasárnapi klasszikust? A szokásos zsemlemorzsa helyett inkább ezzel panírozz, és extrán ropogós rántott hús lesz az eredmény!

A klasszikus rántott hús évtizedek óta a magyar konyha egyik kedvence, de a jól bevált recept mellett időnként érdemes újdonságokat is kipróbálni – például ezt a különleges változatot. Ebben a verzióban a csirkemellet nem a szokásos módon panírozzuk: zsemlemorzsa helyett reszelt nyers krumpliba forgatjuk, ami meglepően ropogós külsőt eredményez.

rántott hús
Extra ropogós lesz a rántott hús panírja, ha lecseréljük a zsemlemorzsát
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így lesz extra ropogós a rántott hús

A magyar klasszikus sokak kedvence, a legtöbb családi ebédről nem hiányozhat. A rántott hús készülhet csirkéből, sertéshúsból és akár borjúból is, de akkor lesz igazán finom a végeredmény, ha a hús belül omlós és puha, miközben a panír kívül ropogós és aranybarna. A zsemlemorzsás panírozás kézenfekvő ennek elérésére, de ha valami különlegesebbre vágyunk, érdemes kipróbálni a reszelt krumplis bundázást is.

A módszer lényege a krumpli természetes tulajdonságaiban rejlik. A nyers burgonya magas keményítőtartalma miatt sütés közben szilárd, roppanós kérget képez a hús felületén. Emellett a krumpli viszonylag magas víztartalma is szerepet játszhat a tökéletességben: amikor a forró olajba kerül, a víz gyorsan elpárolog, a keletkező gőz pedig levegősebbé és könnyedebbé teszi a panírt.

Tovább fokozzák a ropogósságot a lereszelt nyerskrumpli-szálak, amelyek egyenként is aranybarnára sülnek, így sok apró, roppanós rész jön létre – rusztikus és különösen ízletes felületet eredményezve. Ez a technika nemcsak csirkemellnél működik jól, hanem például halfiléknél vagy sertésszeleteknél is kipróbálható.

A krumplis panírozás ráadásul minimális előkészítést igényel: a krumplit durvára kell reszelni, esetleg enyhén kinyomkodni, majd a szokásos sorrendben – liszt, tojás, krumpli – bepanírozni a hússzeleteket. Forró olajban pár perc alatt készre sül, kívül ropogós, belül szaftos végeredményt adva.

Ez a panírozási technika ráadásul nemcsak ízletes, de látványos is: a ropogós krumplibunda aranyszínűre sül, és egyedülálló külsőt kölcsönöz az ételnek. Ízlés szerint variálhatjuk is: a reszelt krumplihoz keverhetünk fűszereket, például rozmaringot, fokhagymaport vagy akár reszelt sajtot is, így még gazdagabb ízvilágot kapunk. Érdemes kísérletezni különböző burgonyafajtákkal is – például a magasabb keményítőtartalmúak ropogósabb eredményt adnak.

A hagyományos zsemlemorzsás panír helyett nem csak a reszelt burgonyás változatot érdemes tesztelni. A diétásabb verzióban zabpehely válthatja ki a kenyérmorzsát, a gyerekek kedvéért pedig a corn flakes bundás receptünket is próbáljátok ki!  

Ez az új módszer új szintre emeli a jól ismert rántott hús fogalmát. Ideális választás, ha nem mindennapi receptet keresünk a hétvégére – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.