Praktikus

Szeretnéd, ha a te pogácsád is olyan puha lenne, mint a nagyié? Íme a trükk!

Kíváncsi vagy arra, hogy milyen a nagymamák bevált pogácsareceptje, amit mindenki szeretne megszerezni? Máris eláruljuk, mire kell figyelni, hogy tökéletesen puha sajtos pogácsa kerüljön az asztalra.

A nagyi-féle pogácsa titka a régi sütési technikákban rejlik – most eláruljuk a legfontosabb trükköket! De arra készülj fel, hogy ez puha sajtos pogácsa annyira könnyű, hogy senki sem tud majd ellenállni neki. 

Egy tál puha sajtos pogácsa - nem csak nagymamáink kedvence volt: a miénk is
Ahhoz, hogy finom, puha legyen a pogácsa, fontos, hogy a zsírt mindig hidegen keverjük a tésztába

1. Rétegezés és hajtogatás
A többszöri hajtogatás adja meg a pogácsa foszlós, leveles szerkezetét. Hajtogatás után mindig hagyd pihenni a tésztát, hogy a végeredmény biztosan álom puha pogácsa legyen.

2. Hideg alapanyagok
A zsírt mindig hidegen keverd a tésztába – ettől lesz igazán puha és réteges a pogácsa.

Íme a puha sajtos pogácsa receptje, a nagyi is így sütötte

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1 evőkanál zsír
  • 4 dkg élesztő 
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 db tojás 
  • 25 dkg margarin
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 10 dkg trappista sajt (reszelt)

Elkészítés:

  1. A puha sajtos pogácsa elkészítésénk első lépéseként a lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Sóval ízesítjük, majd jó alaposan összegyúrjuk.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és rákenjük a lágy margarint. 
  3. Ezután következik a trükk: a tésztát összehajtogatjuk (két szélét behajtjuk, a másik két oldaláról is a széleket ráhajtjuk, majd nyújtófával kinyújtjuk, végül ismét összehajtjuk, ezt nagyjából 4-5 alkalommal megismételjük.) Majd néhány órára betesszük a hűtőbe, vagy akár egész éjszakára. 
  4. Pihentetés után elővesszük a tésztát, és nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. Egy késsel berácsozzuk a tetejét A pogácsákat bekenjük tojással, és a tetejükre reszelt sajtot szórunk. 
  6. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben, tepsinként 20 percig, szükség szerint több adagban.

Fontos, hogy rendesen futtassuk fel az élesztőt

Az élesztő segít növelni a tészta térfogatát, de csak akkor, ha az élesztőgombák kellően elszaporodnak. Ehhez fontos, hogy langyos folyadékot használjunk – ha túl meleg, a gombák elpusztulnak. Ha a folyadékhoz cukrot adunk, azzal gyorsítjuk a folyamatot, ellenben a sós tejben vagy vízben elpusztulnak az élesztőgombák. A tejbe morzsolt élesztő már 5-10 perc elteltével láthatóan elkezd felfutni, ilyenkor már hozzáadhatjuk a liszthez. Ha nem kezd habosodni a tej, és nem látjuk a buborékokat, ne is próbálkozzunk vele, ez az elegy nem segíti a tészta kelését.

Forrás
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.