A nagyi-féle pogácsa titka a régi sütési technikákban rejlik – most eláruljuk a legfontosabb trükköket! De arra készülj fel, hogy ez puha sajtos pogácsa annyira könnyű, hogy senki sem tud majd ellenállni neki.

1. Rétegezés és hajtogatás
A többszöri hajtogatás adja meg a pogácsa foszlós, leveles szerkezetét. Hajtogatás után mindig hagyd pihenni a tésztát, hogy a végeredmény biztosan álom puha pogácsa legyen.
2. Hideg alapanyagok
A zsírt mindig hidegen keverd a tésztába – ettől lesz igazán puha és réteges a pogácsa.
Íme a puha sajtos pogácsa receptje, a nagyi is így sütötte
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1 evőkanál zsír
- 4 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk. cukor
- 3 dl tejföl
- 1 db tojás
- 25 dkg margarin
- só
- 1 db tojás a kenéshez
- 10 dkg trappista sajt (reszelt)
Elkészítés:
- A puha sajtos pogácsa elkészítésénk első lépéseként a lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Sóval ízesítjük, majd jó alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és rákenjük a lágy margarint.
- Ezután következik a trükk: a tésztát összehajtogatjuk (két szélét behajtjuk, a másik két oldaláról is a széleket ráhajtjuk, majd nyújtófával kinyújtjuk, végül ismét összehajtjuk, ezt nagyjából 4-5 alkalommal megismételjük.) Majd néhány órára betesszük a hűtőbe, vagy akár egész éjszakára.
- Pihentetés után elővesszük a tésztát, és nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Egy késsel berácsozzuk a tetejét A pogácsákat bekenjük tojással, és a tetejükre reszelt sajtot szórunk.
- Süssük 200 fokra előmelegített sütőben, tepsinként 20 percig, szükség szerint több adagban.
Fontos, hogy rendesen futtassuk fel az élesztőt
Az élesztő segít növelni a tészta térfogatát, de csak akkor, ha az élesztőgombák kellően elszaporodnak. Ehhez fontos, hogy langyos folyadékot használjunk – ha túl meleg, a gombák elpusztulnak. Ha a folyadékhoz cukrot adunk, azzal gyorsítjuk a folyamatot, ellenben a sós tejben vagy vízben elpusztulnak az élesztőgombák. A tejbe morzsolt élesztő már 5-10 perc elteltével láthatóan elkezd felfutni, ilyenkor már hozzáadhatjuk a liszthez. Ha nem kezd habosodni a tej, és nem látjuk a buborékokat, ne is próbálkozzunk vele, ez az elegy nem segíti a tészta kelését.















