Ha mindig is tudni akartad, mi a nagyi receptjének titka, talán most kiderítheted. A pogácsa ugyanis akkor jó, ha puha és omlós, és neki ez mindig sikerült – lehet, hogy tejföl helyett ő is ezt használta.

Az aludttej régi, házias alapanyag, ugyanakkor ma is remek alternatíva, ha szeretnél tejföl helyett valami könnyedebbet, természetesebbet használni a sütéshez. Édes és sós tésztákban egyaránt jól működik: a pogácsa is omlósabb, puhább, ízletesebb lesz tőle. 

aludttejes pogácsa
Az aludttej régimódi, de szuper alapanyag, a pogácsa tésztája is omlós és puha lesz tőle
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mi is az az aludttej? 

Az aludttej egy hagyományos tejtermék, ami akkor keletkezik, amikor a nyers vagy pasztőrözetlen tejet szobahőmérsékleten állni hagyjuk, és a benne található természetes tejsavbaktériumok hatására megalvad. Ennek következtében savanykás, enyhén zselés állagú tejterméket kapunk, amit régen minden nap használtak elődeink a sütéshez, főzéshez. Fontos hozzávalója például a rongyos lapótyának is, amit népi lángosnak is hívnak. A laktató fogás rendszeresen került az asztalra lekvárral vagy fokhagymával megfűszerezve. 

Ha kipróbálnád ezt a különleges fogást, nézd meg videón, hogyan is kell elkészíteni. 

Miért érdemes aludttejet használni? 

Az erjedés eredményeképpen a tejben lévő tejsavbaktériumok lebontják a tejcukrot (laktózt), így könnyen emészthető tejtermék keletkezik, amit az érzékeny gyomrúak is jobban tolerálnak. Az aludttej emellett vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag: magas a kalcium-, a foszfor, valamint a B-vitamin-tartalma. 

Sokan önmagában is szeretik meginni – íze a kefirre vagy az íróra hasonlít leginkább –, de sokoldalúan fel is használható: palacsintába, lepényekbe, kelt tésztákba, sütikbe és persze pogácsákba is. 

Másnap is puha marad az aludttejes pogácsa
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Aludttejes pogácsa: ezért cseréld erre a tejfölt

Az aludttej savanyú összetevőként többféleképpen is hozzájárul, hogy ízletesebb legyen a pogácsa. Omlósabbá teszi például a tésztát, mert a tejsav gyengíti a lisztben található gluténszálakat, ezáltal puhább és omlósabb lesz a tészta, akár másnap, harmadnap is. Ezt a hatást egyébként akkor is elérhetjük, ha a hagyományos tejbe vagy tejfölbe egy kevés ecetet vagy citromlét adunk. 

A tészta állagát is javítja az aludttej: több nedvességet tartalmaz, mint a tejföl, ezért a pogácsa nem szárad ki sütés közben, és utána is puha, rugalmas marad, miközben a nyers tészta formázásában sem akadályoz a csere. 

Ízletesebb is lesz a végeredmény, ha tejföl helyett aludttej kerül a pogácsába: a savanykás, de nem túl domináns íze jól harmonizál a többi, zsírosabb összetevővel.

Az aludttejes pogácsa receptje

Hozzávalók: 

  • 10 dkg jéghideg vaj
  • 5 dl liszt
  • 1/2 mk. szódabikarbóna
  • 1 ek. só
  • 5 dl sűrű aludttej
  • tejföl a tetejére

Elkészítés: 

  1. Elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a szódabikarbónával, a sóval, utána összegyúrjuk az aludttejjel. Egyujjnyi vastagra kinyújtjuk, kerek pogácsákat szaggatunk ki belőle. Nem kell hagyni pihenni, rögtön lehet sütni. 
  2. A pogácsákat átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét lekenjük sós tejföllel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyedóra alatt megsütjük. 

Mindmegette tipp

A savas aludttejhez érdemes egy kevés szódabikarbónát is adni. Az ellentétes kémhatású (savas-lúgos) összetevők reakcióba lépnek, szén-dioxidot termelnek, ami könnyebbé, lazább szerkezetűvé teszi a pogácsát.

(Recept és fotó: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.