Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Még a tapasztalt háziasszonyok is évek óta cukrozzák a paradicsomszószt, hogy ne legyen annyira savas, pedig nem ez az alapanyag a jó megoldás erre. Eláruljuk miért, és azt is, hogy mit kellene helyette használni.

A paradicsomos ételek sokaknak okoznak gyomorpanaszokat, de vannak, akik annyira szeretik ezeket a fogásokat, hogy így sem tudnak ellenállni nekik. Ők azok, akik jól megcukrozzák az ételt, gondolván, hogy ettől majd kevésbé lesz savas a szósz. Sajnos tévednek. 
 

A zamatos paradicsomból mennyei szósz készíthető, és ha répát teszel bele, a savasságával sem lesz problémád (Fotó: Shutterstock)
A zamatos paradicsomból mennyei szósz készíthető, és ha répát teszel bele, a savasságával sem lesz problémád (Fotó: Shutterstock)

A cukor nem veszi el a paradicsom savasságát

Megbízható forrásból, az olasz Alessio Pasini konyhájából érkezett a magyarázat, ami egyszerűbb mint gondolnánk, és aki kicsit is ismeri az olasz konyha autentikus receptjeit, egészen biztosan a homlokára csap, hogy „Ó, hát persze!”. Hiszen az olaszok maguk is alkalmazzák ezt az alapanyagot, az eredeti bolognaiból sem maradhat ki.

Alessio elmagyarázza, hogy nem a cukor a jó megoldás, mert bát önmagában semleges kémhatású, fogyasztása savtermelődést eredményezhet. Arról nem beszélve, hogy a mesterséges aromája befolyásolja a paradicsom természetes ízét. Ezzel szemben az alapvetően édes aromájú sárgarépa anélkül ízesíti meg a szószt, hogy megváltoztatná a paradicsom saját ízvilágát. A népszerű zöldség – az olasz magyarázata szerint – magába szívja a paradicsom savasságát, és egy kellemes, könnyed szószt kapunk végeredményül.

Biztosan nem véletlen tehát, hogy kötelező alapanyag a bolognaiban. Ha pedig másmilyen ételt készítesz, és nem szeretnél apró répadarabokat beletenni, hagyd egészben a zöldséget, a főzés végén pedig egyszerűen távolítsd el.

Ha kipróbálnád, tényleg működik-e a répa mint savsemlegesítő alapanyag, a legjobb paradicsomos receptjeinkkel tesztelheted.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.