A paradicsomos ételek sokaknak okoznak gyomorpanaszokat, de vannak, akik annyira szeretik ezeket a fogásokat, hogy így sem tudnak ellenállni nekik. Ők azok, akik jól megcukrozzák az ételt, gondolván, hogy ettől majd kevésbé lesz savas a szósz. Sajnos tévednek.
Megbízható forrásból, az olasz Alessio Pasini konyhájából érkezett a magyarázat, ami egyszerűbb mint gondolnánk, és aki kicsit is ismeri az olasz konyha autentikus receptjeit, egészen biztosan a homlokára csap, hogy „Ó, hát persze!”. Hiszen az olaszok maguk is alkalmazzák ezt az alapanyagot, az eredeti bolognaiból sem maradhat ki.
Alessio elmagyarázza, hogy nem a cukor a jó megoldás, mert bát önmagában semleges kémhatású, fogyasztása savtermelődést eredményezhet. Arról nem beszélve, hogy a mesterséges aromája befolyásolja a paradicsom természetes ízét. Ezzel szemben az alapvetően édes aromájú sárgarépa anélkül ízesíti meg a szószt, hogy megváltoztatná a paradicsom saját ízvilágát. A népszerű zöldség – az olasz magyarázata szerint – magába szívja a paradicsom savasságát, és egy kellemes, könnyed szószt kapunk végeredményül.
Biztosan nem véletlen tehát, hogy kötelező alapanyag a bolognaiban. Ha pedig másmilyen ételt készítesz, és nem szeretnél apró répadarabokat beletenni, hagyd egészben a zöldséget, a főzés végén pedig egyszerűen távolítsd el.
Érdekesség, hogy nemcsak a sárgarépa, hanem más természetesen édes zöldségek is segíthetnek a paradicsom savasságának kiegyensúlyozásában. Ilyen például a sütőtök vagy a hagyma, amelyek lassú főzés során szintén édes ízt adnak az ételnek, és enyhítik a szósz savanykás karakterét. Az olasz konyhában különösen népszerű a hosszú ideig tartó, lassú főzés, amely nemcsak az ízeket mélyíti el, hanem lehetővé teszi, hogy az összetevők természetes cukortartalma érvényesüljön – mesterséges édesítők nélkül.
Ha kipróbálnád, tényleg működik-e a répa mint savsemlegesítő alapanyag, a legjobb paradicsomos receptjeinkkel tesztelheted.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.