Még a tapasztalt háziasszonyok is évek óta cukrozzák a paradicsomszószt, hogy ne legyen annyira savas, pedig nem ez az alapanyag a jó megoldás erre. Eláruljuk miért, és azt is, hogy mit kellene helyette használni.

A paradicsomos ételek sokaknak okoznak gyomorpanaszokat, de vannak, akik annyira szeretik ezeket a fogásokat, hogy így sem tudnak ellenállni nekik. Ők azok, akik jól megcukrozzák az ételt, gondolván, hogy ettől majd kevésbé lesz savas a szósz. Sajnos tévednek. 

A zamatos paradicsomból mennyei szósz készíthető, és ha répát teszel bele, a savasságával sem lesz problémád (Fotó: Shutterstock)
A zamatos paradicsomból mennyei szósz készíthető, és ha répát teszel bele, a savasságával sem lesz problémád (Fotó: Shutterstock)

A cukor nem veszi el a paradicsom savasságát

Megbízható forrásból, az olasz Alessio Pasini konyhájából érkezett a magyarázat, ami egyszerűbb mint gondolnánk, és aki kicsit is ismeri az olasz konyha autentikus receptjeit, egészen biztosan a homlokára csap, hogy „Ó, hát persze!”. Hiszen az olaszok maguk is alkalmazzák ezt az alapanyagot, az eredeti bolognaiból sem maradhat ki.

Alessio elmagyarázza, hogy nem a cukor a jó megoldás, mert bát önmagában semleges kémhatású, fogyasztása savtermelődést eredményezhet. Arról nem beszélve, hogy a mesterséges aromája befolyásolja a paradicsom természetes ízét. Ezzel szemben az alapvetően édes aromájú sárgarépa anélkül ízesíti meg a szószt, hogy megváltoztatná a paradicsom saját ízvilágát. A népszerű zöldség – az olasz magyarázata szerint – magába szívja a paradicsom savasságát, és egy kellemes, könnyed szószt kapunk végeredményül.

Biztosan nem véletlen tehát, hogy kötelező alapanyag a bolognaiban. Ha pedig másmilyen ételt készítesz, és nem szeretnél apró répadarabokat beletenni, hagyd egészben a zöldséget, a főzés végén pedig egyszerűen távolítsd el.

Érdekesség, hogy nemcsak a sárgarépa, hanem más természetesen édes zöldségek is segíthetnek a paradicsom savasságának kiegyensúlyozásában. Ilyen például a sütőtök vagy a hagyma, amelyek lassú főzés során szintén édes ízt adnak az ételnek, és enyhítik a szósz savanykás karakterét. Az olasz konyhában különösen népszerű a hosszú ideig tartó, lassú főzés, amely nemcsak az ízeket mélyíti el, hanem lehetővé teszi, hogy az összetevők természetes cukortartalma érvényesüljön – mesterséges édesítők nélkül.

Ha kipróbálnád, tényleg működik-e a répa mint savsemlegesítő alapanyag, a legjobb paradicsomos receptjeinkkel tesztelheted.

Recept
Rafinált
Millió dolláros bolognai spagetti
75 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
A legegyszerűbb bolognai spagetti
80 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Egyedényes lasagne
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.