Ha tej helyett ezt teszed a palacsintába, brutál finom lesz!

A palacsinta egyike a világ legegyszerűbb és legkedveltebb ételeinek: szinte minden kultúrában megtalálható valamilyen formában. Legyen szó vasárnapi reggeliről, gyerekzsúrról vagy egy gyors vacsoráról, édes vagy sós változatról – mindig van helye az asztalon. A legtöbben tejjel dúsítják a tésztát, de van egy titkos hozzávaló, ami bársonyosabbá és ízletesebbé teszi a palacsintát, ez pedig nem más, mint az író. Az írós palacsinta nemcsak könnyedebb textúrájú, de ízében is különlegesebb.
Az író (buttermilk) eredetileg a vajkészítés mellékterméke volt, de ma már savanyított tejtermékként is kapható. Jellegzetesen enyhén savanykás, krémes ital, amelyet gyakran használnak sütéshez – különösen az amerikai konyhában.
Az enyhén savas kémhatása segít lebontani a lisztben található glutént, amitől a palacsinta puhább, rugalmasabb lesz. Az író természetes térfogatnövelőként is működik, ha szódabikarbónával vagy sütőporral társítják. A palacsinta íze lágyabb, krémesebb lesz – kevésbé „tojásos” vagy „lisztes”.
A klasszikus tejes palacsinta jól ismert: vékony, enyhén ropogós szélekkel, könnyen tölthető. Az írós palacsinta viszont selymesebb textúrájú, kissé vastagabb, mégis puha és hajlékony – ideális édes és sós töltelékekhez egyaránt.
Tipp: Ha laktózmentes verzióra van szükség, laktózmentes írót is találni a boltokban.
Miért nem sikerül az első palacsinta?
Ez egy örök rejtélynek tűnik, de az okok egyszerűek:
Írós palacsinta tippek
Töltelék: Jól passzol sós túróval, füstölt lazaccal, de akár banános-nutellás verzióval is.
Gluténmentes verzió: Cseréljük le a lisztet gluténmentes lisztkeverékre.
Extra bársonyosság: Adjunk a tésztához egy csipet sütőport, hogy még könnyebb legyen a palacsinta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.