Praktikus

Ha tej helyett ezt teszed a palacsintába, brutál finom lesz!

A palacsinta az egyik legkedveltebb desszertünk, amit önálló fogásként, édes és sós töltelékkel is szívesen fogyasztunk. Mi lenne, ha az mondanánk, a palacsinta egyetlen összetevőjének kicserélésével még finomabb lehet a végeredmény?

A palacsinta egyike a világ legegyszerűbb és legkedveltebb ételeinek: szinte minden kultúrában megtalálható valamilyen formában. Legyen szó vasárnapi reggeliről, gyerekzsúrról vagy egy gyors vacsoráról, édes vagy sós változatról – mindig van helye az asztalon. A legtöbben tejjel dúsítják a tésztát, de van egy titkos hozzávaló, ami bársonyosabbá és ízletesebbé teszi a palacsintát, ez pedig nem más, mint az író. Az írós palacsinta nemcsak könnyedebb textúrájú, de ízében is különlegesebb.

Palacsinta: próbáld ki íróval, nem bánod meg!
A tökéletes palacsinta titka az író / Fotó: Shutterstock 

Mi az író, és miért érdemes a palacsintába tenni?

Az író (buttermilk) eredetileg a vajkészítés mellékterméke volt, de ma már savanyított tejtermékként is kapható. Jellegzetesen enyhén savanykás, krémes ital, amelyet gyakran használnak sütéshez – különösen az amerikai konyhában.

Miért működik jól az író a palacsintában?

Az enyhén savas kémhatása segít lebontani a lisztben található glutént, amitől a palacsinta puhább, rugalmasabb lesz. Az író természetes térfogatnövelőként is működik, ha szódabikarbónával vagy sütőporral társítják. A palacsinta íze lágyabb, krémesebb lesz – kevésbé „tojásos” vagy „lisztes”.

Írós palacsinta vs. hagyományos palacsinta

A klasszikus tejes palacsinta jól ismert: vékony, enyhén ropogós szélekkel, könnyen tölthető. Az írós palacsinta viszont selymesebb textúrájú, kissé vastagabb, mégis puha és hajlékony – ideális édes és sós töltelékekhez egyaránt.

Tipp: Ha laktózmentes verzióra van szükség, laktózmentes írót is találni a boltokban.

A tökéletes írós palacsinta receptje

Hozzávalók (kb. 10-12 db palacsintához):

  • 2 csésze író
  • 2 csésze búzaliszt
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj vagy repceolaj
  • csipet só
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a tojásokat, az írót, az olvasztott vajat és a sót. A tészta állaga akkor ideális, ha kanálról lassan folyik le, és bevonja annak felületét.
  2. Állni hagyjuk a tésztát legalább 20–30 percet, így a glutén „megpihen”, a tészta pedig könnyebben kezelhető lesz.
  3. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, közepes lángon. (Tapadásmentes serpenyő esetén elhagyható az olaj.) Egy merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyőbe, eloszlatjuk, és megsütjük mindkét oldalát. 

Miért nem sikerül az első palacsinta?

Ez egy örök rejtélynek tűnik, de az okok egyszerűek:

  • A serpenyő még nem elég forró, így a tészta nem tud egyenletesen megsülni.
  • Túl sok olaj kerül alá, amitől a tészta csúszkál vagy megalvad.
  • A tészta állaga még nem állt be – az első „tesztpéldány” segít finomhangolni a folyadék-liszt arányt.

Írós palacsinta tippek 

Töltelék: Jól passzol sós túróval, füstölt lazaccal, de akár banános-nutellás verzióval is.

Gluténmentes verzió: Cseréljük le a lisztet gluténmentes lisztkeverékre.

Extra bársonyosság: Adjunk a tésztához egy csipet sütőport, hogy még könnyebb legyen a palacsinta.

A legfinomabb palacsinta receptek a Mindmegettén:

Recept
Egyszerű
A legjobb palacsintatészta
35 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Túrókrémes palacsinta málnaszósszal
45 perc
16 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sütőben sült palacsinta
45 perc
2 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Hortobágyi húsos palacsinta
85 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
A legegyszerűbb Gundel-palacsinta
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Spenótos palacsinta tejföllel töltve
40 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Bakonyi palacsinta
75 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Alap túrós palacsinta
30 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Csúsztatott palacsinta gazdagon
55 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

(Forrás: Magyar Nemzet)

Kiemelt fotó: Shutterstock



 


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.