Az október nemcsak a betakarítás, hanem az előrelátó kertészek számára a következő szezon megalapozásának ideje is. Bár a legtöbben tavasszal kezdenek veteményezni, vannak olyan növények, amelyek kifejezetten szeretik, ha ősszel kerülnek a földbe. Így tél végére már gyökeret eresztenek, és a tavaszi meleg beköszöntével gyors növekedésnek indulnak. Ennek eredményeként sokkal korábban juthatsz friss zöldségekhez, mintha megvárnád a klasszikus vetési időszakot.

Miért érdemes ősszel vetni?
- Jobban kihasználod a kertet – a talaj télen sem marad parlagon.
- Gyorsabb tavaszi indulás – a magok már a talajban vannak, így a felmelegedéskor azonnal hajtani kezdenek.
- Kevesebb öntözés – az őszi és téli csapadék gondoskodik a nedvességről.
- Erősebb növények – a hideghez szokott palánták ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel és betegségekkel szemben.
Tipp: a siker kulcsa a jó talaj-előkészítés. Érdemes a vetés előtt fellazítani a földet, komposzttal javítani a szerkezetét, és enyhe takarást (pl. lomb, mulcs vagy fátyolfólia) adni, hogy megvédd a magokat a fagyoktól.
Ezeket a zöldségeket ültesd el a következő hetekben
Fokhagyma
A fokhagyma az egyik legismertebb őszi ültetnivaló. A gerezdeket októberben dugd a földbe, kb. 5–6 cm mélyre. Tavasszal már friss, zöld hajtásait szedheted, nyár elején pedig a teljes fej betakarítható.
Tipp: válassz dughagymának egészséges, nagy gerezdeket, mert ezekből fejlődnek a legszebb fejek.
Téli saláta
A rukkola, madársaláta és más hidegtűrő leveles zöldségek szintén jól érzik magukat a hűvösebb hónapokban. Ha enyhe az idő, akár még ősszel is szüretelhetsz belőlük, tavasszal pedig az elsők között adnak friss vitaminforrást.
Tipp: takard őket fóliával vagy fátyolfóliával, így a növekedésük még gyorsabb lesz.
Spenót
Az őszi spenótvetés igazi biztos befektetés. Már a tél előtt hozhat pár zsenge levelet, tavasszal pedig gyorsan és bőségesen terem.
Tipp: mindig nedves, de nem túl vizes talajba vess, mert a spenót érzékeny a pangó vízre.
Petrezselyem
A petrezselyem magjai lassan csíráznak, ezért ideális ősszel elvetni őket. A hideg talajban telelnek, és amint megérkeznek az első napsugarak, kihajtanak. Így tavasszal már friss zöld fűszert használhatsz a konyhában.
Hagyma
Őszi dughagymázással hamarabb szüretelhetsz, mint tavasszal vetett társaiból. Először zsenge zöldhagymát kapsz, később pedig ropogós, kisebb hagymafejeket.
Tipp: válassz kifejezetten őszi ültetésre szánt hagymafajtát.
Zöldborsó
Bár nem minden fajtája alkalmas őszi vetésre, a hidegtűrő borsók áttelelnek, és tavasszal az elsők között szedhetők.
Tipp: érdemes karózni már ősszel, így tavasszal nem sérted meg a gyökereket.
Sóska
A sóskát gyakran több évre ültetik, és szinte gondozás nélkül fejlődik. Hidegtűrő növény, így bátran vetheted októberben. Tavasszal hamar leveleket hoz, amelyekből vitaminban gazdag főzelék készíthető.
Téli retek
A hosszabb tenyészidejű téli retek jól bírja a hideget. A tél folyamán megerősödik, tavasszal pedig szép, ropogós gumókat ad.
Tipp: ügyelj arra, hogy ne legyen túl sűrű a vetés, mert akkor apró marad a termés.
Kelbimbó és leveles káposzta
Ezeket a növényeket általában palántázzák, de mivel rendkívül hidegtűrők, nyugodtan hagyhatod őket a kertben télire. Tavasszal tovább nőnek, és még sokáig szüretelhetők lesznek. A kelbimbó ráadásul annál finomabb, minél több hideget kap!
3 recept, mentsd le őket most, és készítsd el tavasszal a friss termésből!













