A nyers hagyma fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, azonban nem mindenki emésztőrendszere reagál rá jól. A hagyma előkészítésekor egyetlen pluszlépést kell csak megtenni, hogy ez az akadály elháruljon. Ezt a trükköt akár már a húsvéti reggeli vagy a saláták készítésekor is bevetheted, hogy jóízűen falatozhasd az újhagymát, lila hagymát, sőt, a hagyományos vöröshagymát is.
A nyers hagyma fogyasztása számos pozitív hatással jár. Tele van bioaktív vegyületekkel, amelyek támogatják a szervezet működését. Bármelyik változat – legyen szó újhagymáról, lila hagymáról vagy klasszikus vöröshagymáról – érdemes arra, hogy nyersen is helyet kapjon az étrendben. Íme néhány érv mellette:
Bármennyire egészséges, a nyers hagyma fogyasztása nem mindenkinek tesz jót. Főként üres gyomorra irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, ami puffadást, gyomorégést vagy akár hányingert is okozhat.
A hagyma magas FODMAP-tartalma miatt gyakori problémát okozhat irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknek. A FODMAP-ok olyan rövid láncú szénhidrátok, amelyeket a vastagbél baktériumai erjesztenek, puffadást, hasfájást okozva.
Továbbá a kellemetlen szájszag és testszag is sokakat zavar: a hagyma kénes vegyületei a véráramba kerülve a leheletben és verejtékben is megjelenhetnek.
A kellemetlen tünetek enyhítésére elegendő egy gyors konyhai trükk. A felaprított vagy felszeletelt hagymát áztasd be hideg vízbe körülbelül 10 percre, mielőtt elfogyasztod. Ez az egyszerű lépés segít kioldani a csípős kénvegyületeket, így a hagyma íze lágyabb lesz, és az emésztésre is kevésbé hat megterhelően. A puffadás ellen is remek ez a megoldás.
Így akár egy ünnepi reggelin, például húsvétkor is bátran fogyaszthatod nyersen – mellékhatások nélkül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.