Sokan szeretik nyersen fogyasztani a hagymát, mégis le kell mondaniuk róla, mert erőteljes íze és hatása megterheli az emésztőrendszert. Van azonban egy egyszerű trükk, amellyel enyhíthetők ezek a kellemetlenségek: egyetlen pluszlépés a nyers hagyma felaprítása során, és máris sokkal kímélőbbé válik a zöldség.

A nyers hagyma fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, azonban nem mindenki emésztőrendszere reagál rá jól. A hagyma előkészítésekor egyetlen pluszlépést kell csak megtenni, hogy ez az akadály elháruljon. Ezt a trükköt akár már a húsvéti reggeli vagy a saláták készítésekor is bevetheted, hogy jóízűen falatozhasd az újhagymát, lila hagymát, sőt, a hagyományos vöröshagymát is. 

nyers hagyma
A nyers hagyma aprítása után iktass be egy extra lépést, és könnyebb lesz megemészteni
FOTÓ: ANGELIKA HEINE / SHUTTERSTOCK

Egészség a tányéron – a nyers hagyma jótékony hatásai

A nyers hagyma fogyasztása számos pozitív hatással jár. Tele van bioaktív vegyületekkel, amelyek támogatják a szervezet működését. Bármelyik változat – legyen szó újhagymáról, lila hagymáról vagy klasszikus vöröshagymáról – érdemes arra, hogy nyersen is helyet kapjon az étrendben. Íme néhány érv mellette:

  • Természetes antibakteriális hatás: A hagymában található kénes vegyületek, például az allicin, segíthetnek a fertőzések elleni védekezésben, különösen a megfázásos időszakokban.
  • Antioxidáns tartalom: A flavonoidok, például a quercetin, gyulladáscsökkentő hatásúak, és védik a sejteket a káros szabad gyököktől.
  • Szívbarát tulajdonságok: Segíthet a vérnyomás normalizálásában, rugalmasabbá teheti az ereket, és mérsékelheti az LDL- („rossz”) koleszterin szintjét.
  • Vércukorszint szabályozása: Kutatások szerint javíthatja az inzulinérzékenységet, és hozzájárulhat a stabil vércukorszinthez.
  • Jót tesz az emésztésnek: Prebiotikus rostokat, például inulint tartalmaz, amelyek táplálják a jótékony bélbaktériumokat.

Mikor nem ajánlott nyersen?

Bármennyire egészséges, a nyers hagyma fogyasztása nem mindenkinek tesz jót. Főként üres gyomorra irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, ami puffadást, gyomorégést vagy akár hányingert is okozhat.

IBS és FODMAP-érzékenység

A hagyma magas FODMAP-tartalma miatt gyakori problémát okozhat irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknek. A FODMAP-ok olyan rövid láncú szénhidrátok, amelyeket a vastagbél baktériumai erjesztenek, puffadást, hasfájást okozva.

Továbbá a kellemetlen szájszag és testszag is sokakat zavar: a hagyma kénes vegyületei a véráramba kerülve a leheletben és verejtékben is megjelenhetnek.

Sliced,Red,Onion,In,A,Bowl,Of,Cold,Water,On
Ha vízbe áztatod a hagymát fogyasztás előtt, a kioldódó kénvegyületek miatt lágyabb lesz az íze 
FOTÓ: SHARKY PHOTOGRAPHY / SHUTTERSTOCK

A megoldás: áztasd be!

A kellemetlen tünetek enyhítésére elegendő egy gyors konyhai trükk. A felaprított vagy felszeletelt hagymát áztasd be hideg vízbe körülbelül 10 percre, mielőtt elfogyasztod. Ez az egyszerű lépés segít kioldani a csípős kénvegyületeket, így a hagyma íze lágyabb lesz, és az emésztésre is kevésbé hat megterhelően. A puffadás ellen is remek ez a megoldás. 

Így akár egy ünnepi reggelin, például húsvétkor is bátran fogyaszthatod nyersen – mellékhatások nélkül.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.