Itt a tavasz, ébredezik a természet, de a kert még üres, a veteményezéssel egyelőre várnunk kell. Érdemes ezt az időt is kihasználni, és felkészíteni a talajt a hamarosan érkező zöldségek, gyümölcsök vetőmagjaira. A tápanyagok pótlása ilyenkor kiemelten fontos feladat, amiben egyetlen fűszer, a mustármag tökéletes segítség lehet.
Bármilyen szokatlannak is hangozhat, az első vetőmagok, palánták ültetéséig érdemes mustárt nevelni az üres ágyásokban. A fűszernövénynek köszönhetően ugyanis jóval kevesebb gondot okoznak majd a kártevők, és a termés is gazdagabb lesz. Mivel a mustár gyorsan nő, még bőven van idő bevetni vele az ágyásokat – a májusi ültetésre tápanyagokban gazdag lesz tőle a talaj, mert egyfajta zöldtrágyaként funkcionál a kertben. Lássuk, milyen más előnyei lehetnek még!
A mustár már a vetés után néhány nappal kikel, rendkívül gyorsan nő, és egy vastag, egybefüggő zöld takarót alkot a kertben. Ennek köszönhetően a gyomok ellen is véd, esélyük sem marad: a mustár elfojtja a gyomnövényeket, mivel árnyékolja a talajt.
A mustár jellegzetesen csípős, intenzív aromája közismert. Az ezért felelős illóanyagok megtalálhatók mind a levelekben, mind a gyökerekben, és a talajt is átjárják. Természetes fertőtlenítőként hatnak, védenek a kártevők ellen, elpusztítják többek között a fonalférgeket.
A mustár ültetésének nagy előnye, hogy fejlődés közben is táplálja a talajt. A zöld takaró árnyékolja a földet, amiből így kevesebb víz párolog el, ettől szebben nőnek, jobban fejlődnek majd a később elültetett konyhakerti növények. A mustár gyökerei behálózzák a talajt, amitől porhanyós lesz a föld az ágyásokban.
A mustár ültetése egyszerű: a kert felásása, majd gereblyével végzett egyengetése után csak bele kell szórni a mustármagot a földbe. Ezután vékonyan be kell takarni, és alaposan meglocsolni. A növények napokon belül ki fognak kelni, de száraz időben ügyeljünk rá, hogy időnként kapjanak egy kis vizet. A mustár gyorsan megnő, az azonban fontos, hogy ne hagyjuk, hogy virágot hajtson, mert akkor túl keménnyé válik a szára – tanácsolja a Ripost.
A veteményezés ideje előtt pedig vágjuk le a növényeket, egész egyszerűen fűnyíróval végigmehetünk rajta. A zöld részei gyorsan lebomlanak, de bele is forgathatjuk a talajba, ezzel is tápláva azt, illetve az elültetett zöldségeket, gyümölcsöket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.