A mikrohullámú sütő szinte minden háztartásban megtalálható, mégis gyakran alábecsüljük, mire képes valójában. Sokan csak gyors melegítésre vagy fagyasztott ételek kiolvasztására használják, pedig ez a praktikus konyhai eszköz jóval sokoldalúbb, mint hinnénk. A mikróval nemcsak időt takaríthatunk meg, de olyan kreatív megoldásokat is kipróbálhatunk, amelyek megkönnyítik a mindennapokat – legyen szó főzésről, tisztításról vagy akár háztartási trükkökről. Cikkünkben bemutatjuk a mikró kevésbé ismert felhasználási módjait, és eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket is. Az alábbi konyhai trükkökkel mindenkinek érdemes kísérletezni.
Az elterjedt konyhai kisgép a felmelegítésen túl alkalmas mikrós süti sütésére, de a reggeli baconös rántotta is mennyeien krémes lesz, ha serpenyő helyett a mikrohullámú sütőben készül. Még ezeken felül is van azonban jó néhány módja a kihasználásának.
A hagyma felaprítása előtt tegyük a zöldséget a mikróba kb. 45 másodpercre. A felmelegítés segít lebontani a könnyezést okozó vegyi anyagokat, így „sírás” nélkül vághatjuk fel a hagymát.
A fokhagymagerezdeket sokszor nehéz kihámozni a héjukból, ám a mikró ezen is segíthet. Csupán 20 másodpercre kell betenni a gerezdeket, és szinte maguktól csúsznak ki a héjból.
A kelt tésztás süteményeknek meleg helyre van szükségük a keléshez, és ezt a környezetet a mikróba téve megteremthetjük számára. Melegítsünk egy tál vizet 2 percig a mikrohullámú sütőben, azután tegyük be a kelesztőtálat is. Ez a trükk különösen hasznos, ha télen, a hűvös konyhában kell növekedésre bírni a tésztát.
A süteményekhez vagy salátaöntethez használt citrom vagy lime 10-20 másodperces melegítés után sokkal könnyebben kifacsarható. A mikrós módszer segít, hogy egy csepp lé se maradjon a gyümölcsben.
Csomagoljuk be a száraz kenyeret egy nedves papírtörlőbe, helyezzük a mikrohullámú sütőbe, és melegítsük magas fokozaton 10 másodpercig. A puhább végeredmény eléréshez tehetünk egy pohár vizet is a mikróba.
A diófélék egyenletesebben pirulnak a mikrohullámú sütőben, mint a sütőben vagy a serpenyőben. Terítsük szét kedvenc magvainkat egyetlen rétegben egy tányéron, majd melegítsük őket mikróban, percenként megkeverve.
A mikróban házi burgonyacsipszet is készíthetünk. A vékonyra szeletelt krumplit locsoljuk meg egy kevés olajjal, szórjuk meg sóval és ízlés szerinti fűszerekkel, majd süssük a mikróban kb. 5 percig, vagy amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
Mindenkivel előfordult már, hogy elfelejtette beáztatni a babot a felhasználás előtt. Ilyenkor segíthet a mikró: tegyük egy nagy tálba a babot, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi. Melegítsük 8-10 percig (vagy amíg a víz felforr), majd hagyjuk 1-2 órát állni. A bab ezután máris felhasználható.
A csöves kukorica is megpuhul a mikróban, ezzel kiváltható a több órán át tartó főzés. Egyszerre csak egy-két kukoricacsövet tegyünk a készülékbe, és három percig melegítsük őket magas fokozaton. Tálaljuk ízlés szerint vajjal, sóval és borssal. Ha van a mikrónak grillfunkciója, a kukoricákat meg is piríthatjuk kissé – írja a Magyar Nemzet.
Sokan aggódnak amiatt, hogy a mikrohullámú sütő használata csökkenti az ételek tápanyagtartalmát, vagy elrontja az ízét, állagát, pedig ez korántsem igaz. A mikró működési elve, hogy forgatja és rezegteti a molekulákat, aminek következtében a melegítésre szánt anyag belsejében súrlódási hő fejlődik, és ez melegíti fel az ételt. A rezgés hőtermelő hatása nem károsabb, mint más főzési módszerek, sőt, bizonyos esetekben kíméletesebb is. Mivel az ételek gyakran rövidebb ideig készülnek benne, több vitamin és ásványi anyag maradhat bennük, mint például egy hosszú ideig tartó főzés során. A megfelelő edények és időzítés használatával pedig az állag és íz is megőrizhető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.