Az utóbbi időszakban a medvehagyma rendkívül népszerű lett, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy nagyon egészséges, az íze is egészen különleges: kicsit hasonlít a fokhagymára, kicsit pedig a snidlingre. A népszerűségnek viszont ára is van, ugyanis a medvehagymát olyan mértékben gyűjtik és forgalmazzák, hogy vannak helyek, ahol védelemre szorul – olvasható Bálint gazda honlapján. A medvehagyma termesztése azonban kiskertben is megoldható.

A medvehagyma termesztése: most kell elültetni
A kiskertekben is lehet medvehagymát termeszteni. Ehhez érdemes tudni, hogy a növény a humuszban gazdag, meszes talajt kedveli, emellett árnyékos, kevésbé meleg környezetben érzi a legjobban magát. Apró hagymáit pedig most, szeptemberben kell elültetni ahhoz, hogy jövő tavasszal már teremjenés hozza az illatos és ízletes zöld leveleket. Kedvező körülmények között a medvehagyma gyorsan elszaporodik, magvait pedig a hangyák is terjesztik.
Védett területen nem szabad gyűjteni!
"A legfontosabb, amit a medvehagymával kapcsolatosan tudni kell, hogy bár maga a növény nem védett, de védett területeken nem szabad gyűjteni, ez egy általános szabály. A napi leszedhető mennyiség egyébként, személyenként 2 kilogramm, ez saját felhasználásra vonatkozik. Ha valaki kereskedelmi céllal akar gyűjteni, az már teljesen más megítélés alá esik, akkor a terület tulajdonosával kell megállapodni, tőle kell engedélyt kérni" – mondta a HírTV egyik riportjában Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályvezetője.
Mint sok más zöld, leveles növény, így a medvehagyma is rendelkezik az egészségre gyakorolt pozitív hatással. A medvehagyma fogyasztása segíti az emésztőrendszer működését, jót tesz a gyomornak és a beleknek, segíthet enyhíteni a hasmenést, sőt a székrekedést is. Egyesek szerint jó szédülés, fejfájás, magas vérnyomás ellen is. A medvehagymát azonban nem elsősorban azért fogyasztjuk, mert csodaszer, hanem azért, mert kellemes aromája van.
Hogyan ismerjük fel a medvehagymát?
A laikus számára a medvehagyma levelei könnyen összekeverhetőek a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág leveleivel. Ha szeretnél meggyőződni arról, hogy valóban a medvehagymát tartasz a kezedben, akkor nincs más dolgod, mint megdörzsölni a leveleit, és ha megérzed a jellegzetes hagymaillatot, akkor biztos lehetsz abban, hogy jó helyen szüretelsz.
Ha ennél is biztosabbra akarsz menni, akkor figyeld meg a medvehagyma ívesen visszahajló leveleinek szélességét. Esetükben ez nagyjából három-négy centiméter, a gyöngyvirágé viszont akár a duplája is lehet.














