A tiramisu egyik fő összetevője a mascarpone, részben ez adja meg a desszert jellegzetes lágyságát, krémességét. De ha épp kifogytál belőle, netán egy pénztárcakímélőbb vagy alakbarátabb alternatívára lenne szükséged, akkor jó helyen keresgélsz: mindegyikre van egy remek ötletünk.
Sokan kedvelik a tiramisu tojás nélküli változatát, de tudtad, hogy a mascarponét is kiválthatod a sütiben? A mascarpone krémes olasz, friss sajt, amely kizárólag tejszínből készül. Magas zsírtartalma adja különleges, bársonyos textúráját és enyhén édes ízét. Leginkább édességekben, például tiramisuban ismert, de sós ételek – krémes tésztaszószok vagy saláták – készítéséhez is használják. Nem egyszerű pótolni, de ha a helyzet megkívánja, néhány alternatíva közel ugyanolyan jól teljesít.
A 20%-os tejföl kiválthatja a mascarponét például a klasszikus sajttortában, de a tiramisuban is pótolhatja a kémes alapot. Ha tejfölt használsz mascarpone helyett, akkor érdemes egy kicsit több cukrot tenni a desszertbe, így selymesebb állagot kapsz, és a várt édes ízvilág sem marad el.
A krémes joghurt remek alternatívája a mascarponénak, ha diétás sütit készítenél. A sütés nélküli sajttortában szintén tökéletes, különösen jól harmonizál a citrusok frissességével.
Ha egy tiszta konyharuhán vagy sűrű szitán át lecsepegteted, még lágyabb lesz az állaga, és tejszínnel gazdagítva akár tiramisuban is felhasználható.
A mascarpone mellett a ricotta a másik népszerű olasz krémsajt, utóbbi azonban kevésbé zsíros, könnyedebb alapanyag. Ennek ellenére mindkettő helyettesítheti a másikat édes és sós receptekben egyaránt. A tiramisuhoz a ricottát érdemes robotgéppel krémesre, habosra keverni, így jobban hasonlít majd a mascarponra.
A krémes túró is alkalmas a mascarpone helyettesítésére, ha alaposan összeturmixolod, és egy kis tejszínnel felvered. Így ízében és állagában is megközelíti a mascarponét.
Ez a leggyakoribb helyettesítő. Enyhén savanykás íze jól működik tiramisuban és más desszertekben is, különösen, ha kevés tejszínnel vagy tejföllel, esetleg mindkettővel dúsítjuk.
A hagyományos olasz desszert felülmúlhatatlansága a kevés, de jó minőségű alapanyagokban rejlik. Az autentikus recept mellett persze érdemes néha különleges variációkkal is kísérletezni. A következő recepteket elkészítheted mascarponéból, de a fenti helyettesítőket is kipróbálhatod.
Nem a legegyszerűbb alternatíva, de a mascarponét házilag is elkészítheted. Ha egy gyors megoldást keresel, nem ez lesz a nyerő, egyszer azonban mindenképpen érdemes kipróbálni.
Az alábbi receptből 450 g krémes mascarpone lesz.
Az elkészült házi mascarponét egy légmentesen záródó dobozban 2-3 napig tárolhatod a hűtőben.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.