9 konyhai maradék, amit kár kidobni – isteni dolgokat készíthetsz belőle!

Sokan úgy gondolják, hogy a kiszáradt kenyér, a fonnyadt fűszernövény vagy a parmezánt borító külső réteg már csak a szemetesben végezheti. Pedig épp ezekből a sokszor alábecsült hozzávalókból készülhetnek a legízletesebb, legmeglepőbb ételek. A maradékmentés nemcsak az ízeket gazdagítja, hanem a fenntarthatóságot is szolgálja – ráadásul sok esetben olcsóbb, mint új alapanyagokat vásárolni. Lássuk, hogyan hasznosíthatod újra azokat az összetevőket, amiket máskor talán kidobnál.
A megszikkadt kenyér, pita, bagel vagy zsemle tökéletes alap házi zsemlemorzsához. Törd apró darabokra, fagyaszd le, majd amikor összegyűlik egy adag, aprítógépben őröld le. Ízesítsd fűszerekkel, reszelt sajttal vagy citromhéjjal. A durvább morzsa kiváló rakott ételek tetejére, a finomabb panírozáshoz. A maradékmentés egyik legegyszerűbb és legízletesebb formája!
A fonnyadt petrezselyem vagy koriander is aranyat ér. Használd fel a puha szárakat is, vagy készíts belőlük pesztót különleges magokkal (pl. kesudióval). Keverd olajba, fagyaszd le jégkockatartóban, vagy szárítsd ki őket mikróban, és tárold későbbi használatra.
Majonéz, mustár, lekvár, ketchup – ha már csak egy kevés maradt belőlük, ne mosd ki az üveget! Keverj hozzá ecetet, fűszereket, olajat, és kész is a házi öntet vagy mártogatós. Például a maradék lekvárból fűszeres máz lehet csirkére, a mustárból mézes-mustáros mártogatós, a ketchupból pedig BBQ szósz.
A parmezán kemény héja nem szemét! Dobd bele levesbe, raguba vagy polentába főzés közben. Mély, umami ízt ad minden ételnek, különösen akkor, ha húsmentes fogásról van szó.
Ha már kikapartad a magokat, a hüvelyt tedd egy üveg cukorba. Pár hét múlva csodás vaníliás cukrot kapsz, amit süteményekhez, kávéhoz vagy pohárkrémekhez is használhatsz. A vanília nem olcsó, ezért is különösen fontos a maradékmentés ebben az esetben.
A narancs, citrom és lime héja tele van ízzel. Ha nem használod fel azonnal, keverd cukorba vagy sóba, vagy főzz belőle szirupot. A citrusos cukor remek teákhoz, kekszekhez, a citrusos só pedig kiváló koktélokhoz vagy tálaláskor a főételekre szórva.
Sült csirke csontja, garnélarák héja – semmi ne vesszen kárba! Tárold őket zacskóban a fagyasztóban, és amikor eljön az ideje, főzz belőlük ízgazdag alaplevet. Gyors, olcsó és sokkal finomabb, mint a bolti változat.
Miután levágtad a kukoricaszemeket, a csutkát tartsd meg! Főzd meg, és készíts belőle kukoricaalaplét, amit felhasználhatsz levesekhez, rizottóhoz vagy tésztaszószhoz.
Ha pár darab zöldség marad a hűtő alján (pl. retek, répa, zöldbab), készíts belőlük gyors pácot. Mikróban vagy lábasban forrald fel a savanyúságlét, öntsd rá a zöldségekre, és pár óra múlva máris kész a friss, ropogós savanyúság.
Nem kell sok idő vagy energia ahhoz, hogy a hulladéknak tűnő konyhai maradványokat finom, hasznos hozzávalókká alakítsuk. A maradékmentés nemcsak környezettudatos döntés, hanem pénztárcabarát és kreatív konyhai kihívás is – amiből mindenki csak nyerhet.
A „zero waste” (magyarul: nulla hulladék) egy olyan életmód- és szemléletmód, amelynek célja, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen, és amit mégis előállítunk, azt újrahasználjuk, újrahasznosítjuk vagy komposztáljuk — tehát ne kerüljön semmi a szemétbe vagy lerakóba.
A „zero waste” filozófia lényege öt kulcsfogalommal foglalható össze, gyakran az 5R-ként említik:
A „zero waste” nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs hulladék, hanem hogy tudatosan törekszünk a hulladék minimalizálására, a körforgásos rendszerek előnyben részesítésére, és a természeti erőforrások felelősségteljes használatára. Ez lehet kicsiben is: pl. maradékmentés, csomagolásmentes vásárlás, újrahasznosított anyagok használata.
(Forrás)
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.