Praktikus

Így lisztezi tésztanyújtás előtt a deszkát a profi cukrász, sokkal könnyebb így a munka

Azt hihetnénk, hogy a tészta kinyújtása szaggatás vagy formába helyezés előtt egy olyan dolog, amit mindenki tud, ám aki csak most kezd ismerkedni a sütéssel, a konyhai műveletekkel, annak minden praktika, minden segítség hasznos tud lenni!

Számtalan esetben kell liszttel meghinteni a deszkát, a konyhapultot. Akár kenyeret vagy más házi pékárut készítünk és formázunk, akár pogácsát szaggatunk vagy a pitetésztát nyújtjuk, egy kevés lisztet érdemes a tészta alá szórni, hogy ne ragadjon oda a munkafelületre. Sokan használnak szilikonos nyújtólapot, amit nem kell lisztezni, így takarítani is könnyebb, ám ez a műanyag lap sokszor elmozdul vagy meggyűrődik, és használat után ugyanúgy meg kell tisztítani, mint a konyhapultot.

Így lisztezi a deszkát tésztanyújtás előtt a profi cukrász
Így lisztezi a deszkát tésztanyújtás előtt a profi cukrász
FOTÓ: SIAM STOCK / SHUTTERSTOCK

A lisztszórásra többféle technika létezik, és sokan úgy lisztezik be a munkafelületet, mintha megsóznák az ételt és utána tenyérrel elegyengetik a lisztet az asztal felületén. Létezik viszont egy módszer, amit a profi cukrászok és pékek használnak, aminél nincs szükség utólagos korrigálásra, a liszt szép, egységes réteget képez majd a munkafelületen. Ehhez Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója mutat is egy trükköt!

Így lisztezd a pultot tésztanyújtás előtt

A trükk lényege, hogy a lisztet nem sószerűen szórjuk a munkafelületre, hanem könnyed, de gyors csuklómozdulatokkal hintjük meg vele az asztalt, deszkát vagy a pultot. A lisztszemcsék így egyenletesen elterülnek majd, nem lesz sehol hiányos a felület, nem fog tehát odatapadni a tészta sehol.

Nem szabad túlzásba sem vinni a lisztezést, mert a tészta állagát könnyen befolyásolhatja, ha nyújtás során a pultról, a sodrófáról sok lisztet felvesz. A tészta így a kívántnál keményebb, tömörebb és szárazabb lehet.

Sütipraktikát, tanulj te is a Sütisuliban

Farkasinszki Ildikó a Mindmegette Sütisulijában nemcsak fantasztikus és finom sütemények receptjeit mutatja be, de rengeteg olyan praktikát is elárul, melyekkel könnyebb és gyorsabb a sütés, biztosabb a siker.

Ha még kezdő vagy, és nem tudod, mit jelent az élesztő felfuttatása, és hogyan kell csinálni, akkor ezt is megtanulhatod Ilditől. Ha már rutinosabb vagy, esetleg rendelkezel többféle sütési kellékkel, akkor tanácsot kaphatsz tőle a tortakarika használatáról, arról hogyan kell ellenőrizni a kisült piskótát, miért kell egy kevés alkohol a kelt tésztákba, és mi a tökéletes linzertészta, valamint a perfekt felevert tojásfehérje titka.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.