Nekünk, magyaroknak a strand egyet jelent az olajban sült tészta és hal isteni illatával. A lángos maga a nyár és a szabadság. Szerencsére otthon is elkészíthetjük mindenki kedvencét. Mutatjuk, mitől lesz még finomabb a lángos!

Sima, fokhagymás-tejfölös, sajtos – gyakorlatilag nincs olyan ember, aki ne szeretné a lángost önmagában vagy valamilyen feltéttel. Rengeteg recept ismert, biztos, hogy minden háziasszony tud egy olyan tésztát, amire esküszik. De mitől lesz igazán jó a lángos, mi az az egyszerű, olcsó hozzávaló, amitől nemcsak finomabb, hanem sokkal-sokkal puhább lesz? Máris kiderül!

A kefires-burgonyás lángos tökéletes fogás hétvégi ebédre vagy vacsorára
A kefires-burgonyás lángos mennyei finom lakoma / Fotó: Mindmegette

A lángos története: kenyér helyett, reggelire

A lángos nem új keletű találmány. Eredetileg a kenyérsütés mellékterméke volt: a kemence szájánál sült meg a kis darab kenyértészta, amit gyorsan, reggelire készítettek a gazdasszonyok. A nevét is innen kapta: a „láng” szóból, mivel nyílt láng vagy izzó parázs mellett sült meg. A lángos tehát afféle gyors kenyérpótló volt, nem pedig önálló étel. A sütési technika azonban idővel változott. A kemencék kikoptak a háztartásokból, a tésztát már nem parázson, hanem olajban sütötték. És ezzel elindult a lángos diadalútja, amely mára a nyári strandételek koronázatlan királyává tette.

Hogyan lett a lángos a strandok sztárja?

A lángos igazi tömegétellé a 20. század közepén vált, amikor a strandbüfék megjelentek, és a gyors, olcsó, laktató ételek iránti kereslet megnőtt. A lángos minden feltételnek megfelelt: előre elkészíthető, frissen sütve illatos és forró, ráadásul végtelen variációs lehetőséget kínál – fokhagymásan, sajtosan, tejfölösen, mindhárommal egyszerre vagy éppen üresen. Ma már elképzelhetetlen például eg balatoni nyaralás anélkül, hogy ne állnánk be egy lángosért a sorba. A kérdés csupán az: ropogós legyen, vagy puha? És itt jön képbe az a bizonyos titkos hozzávaló…

Mitől lesz puha a lángos? A krumplis lángos titka

A klasszikus lángos tészta nem bonyolult: liszt, víz, só és élesztő. De ha igazán foszlós, puha, mégis kellően ruganyos lángost szeretnénk, akkor van egy trükk: főtt, áttört krumplit kell adni a tésztához.  A krumpli keményítőtartalma segít megőrizni a tészta nedvességtartalmát, így az sütés után sem szárad ki, nem keményedik meg, és még órákkal később is élvezhető marad. Nem véletlen, hogy sok péksüteménybe is kerül burgonya – ugyanazt a hatást váltja ki: szaftosabb, puhább belsőt eredményez.

Így készül a krumplis lángos otthon

A krumplis lángos nem igényel nagyobb szakértelmet, mint a sima, de egy kicsivel több időt igen. 

Az egyszerű burgonyás lángos bármikor elkészíthető otthon is
Egyszerű burgonyás lángos: finom, laktató fogás /Fotó: Mindmegette

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg burgonya
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 30 dkg liszt 
  • 1 kávéskanál só

A sütéshez:

  • olaj

Elkészítés: 

  1. A burgonyát megmossuk, héjastól megfőzzük, majd meghámozzuk, és áttörjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Az élesztőt összemorzsoljuk, elkeverjük 2 evőkanál liszttel, 1,5 dl langyos vízzel, és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
  3. A burgonyát összedolgozzuk a maradék liszttel, belekeverjük az élesztőt, a sót és 1 dl langyos vizet. Alaposan összedolgozzuk (ha van, a kézi robotgép dagasztóspirálját használjuk), cipóvá formázzuk, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. Lisztbe mártott nagy, kerek formával kiszaggatjuk, lisztezett tálcára rakjuk, és még fél órát kelesztjük.
  5. Bő olajat forrósítunk nagyobb serpenyőben, és egymás után szép pirosra sütjük benne a lángosokat. Konyhai papírkendőre szedjük, felitatjuk róluk a zsiradékot, és fokhagymával, tejföllel, sajttal kínáljuk.

Tipp: Ha marad a tésztából, lefagyaszthatod kelesztés után – a következő strandélményt már a mélyhűtőből is elővarázsolhatod.

(Kiemelt fotó: Mindmegette)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.