Praktikus

Így lesz habkönnyű a krumplipüré, felejtsd el a ragacsos, gumis állagot

Krumplipüré
Fotó: New Africa / © Shutterstock
A krumplipüré készítése bizony odafigyelést igényel, ugyanis, ha túldolgozzuk, könnyen ragacsos, gumis állagú lesz. Segítünk, hogy ez ne történjen meg, mutatjuk, hogy készül a habkönnyű, selymes krumplipüré.

A burgonya a legnépszerűbb zöldség a világon - többet termesztenek belőle, mint hagymából, paradicsomból, cukkiniből és babból együtt. Azonban míg a legtöbb zöldségből egy turmix vagy egy botmixer segítségével könnyen készíthetünk selymes állagú pürét, addig a burgonya a keményítőtartalma miatt jóval több odafigyelést igényel. Ha ugyanis a krumplipürét túldolgozzuk, könnyen ragacsos, gumis állagú lesz, ezért készítésekor legalább annyira oda kell figyelnünk, mint a habcsók vagy az omlós tészta készítésekor.

Krumplipüré
Egy kis odafigyeléssel habkönnyű lesz a krumplipüré
FOTÓ: MARGOUILLAT PHOTO / SHUTTERSTOCK

A hagyományos krumplipüréhez használjunk lisztes, magas keményítőtartalmú burgonyafajtát (Russet vagy King Edward). Főzés közben a keményítőszemcsék megduzzadnak és megpuhulnak, ezért a burgonyasejteket könnyen szét tudjuk törni egy villával vagy burgonyatörővel, esetleg krumplinyomóval. Ha azonban túldolgozzuk, a keményítő túl elasztikussá válik, és az eredetileg könnyű, habos krumplipüré egy borzalmas, ragacsos pasztává alakul. Amikor a püré hűlni kezd, a keményítőszemcsék szorosan összetapadnak és megszilárdulnak, így a püré megkeményedik. Éppen ezért burgonyapürét a legjobb frissen elkészíteni, és még forrón tálalni.

A krumplipüré elkészítése

  • A legcélszerűbb, ha burgonyatörővel készítjük a pürét, de használhatunk krumplinyomót is, amivel még simább állagúra törhetjük a burgonyát. 
  • A krumplit hámozzuk meg, és vágjuk fel egyforma darabokra, hogy egyenletesen főjön. Ha túl vékonyra szeleteljük, a sejtfalak jobban sérülnek, túl sok kálcium oldódik ki, ami megerősíti a sejteket összeragasztó pektint, ezért a burgonyát nehezebb lesz összerakni. 
  • Tegyük a felvágott burgonyát egy fazéknyi hideg, sós vízbe, a krumpli így egyenletesen puhul, és a széleinél sem fog szétmállani. Főzzük puhára, majd öblítsük le a felületéről a keményítőt.
  • A krumplit ezután törjük össze egy burgonyatörővel. Amint elkezdjük pürésíteni a burgonyát, a sejtek szétesnek, a kocsonyásodott keményítő kifolyik, selymes, ragacsos géllé áll össze, és megköti a pürét. Először zsiradék nélkül törjük a burgonyát, mivel a zsír az elején megnehezíti a pürésítést.
  • Miután kissé összetörtük a burgonyát, adjuk hozzá a zsiradékot (vajat, tejszínt, tejet vagy olajat). A zsiradék krémesíti a keményítős burgonyát, így a püré nem lest túl "csirizes". Keverjük röviden, lágy, habos állagúra, ha túldolgozzuk, a megduzzadt keményítőszemcsék összetapadnak, és a püré gumis lesz. Ezután ízesítsük kedvünkre, és tálaljuk azonnal.

A legjobb krumplipüré receptek
 

Recept
Egyszerű
A legfinomabb krumplipüré
45 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Almás krumplipüré
30 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Burgonyapüré
45 perc
0 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.