Praktikus

A krumpli főzővize igazi kincs – mutatjuk, mire használhatod!

A krumplifőző víz nálad is a mosogatóban végzi? Nagy hiba, hiszen értékes alapanyag, amit sokféleképpen felhasználhatsz.

A burgonya értékes tápanyagokkal teli zöldség, ami nagyon finom és változatosan elkészíthető. Ráadásul, akárcsak a tésztafőző víz, a krumpli főzővize is több mindenre használható, hiszen a tápanyagok egy része átkerül a folyadékba. Íme!

Krumplifőzés
A krumpli főzővize értékes anyagokban gazdag, ne öntsd ki! / Fotó: Shutterstock
  • A vizet, amelyben a burgonya főtt, egészségvédő italként fogyaszthatod. Egyrészt segít feloldani a vesekövet, másrészt figyelemre méltó mennyiségű fenolos vegyületeinek köszönhetően remek antioxidáns hatású, így segít a káros szabad gyökök elleni küzdelemben.
  • A főzővízben lévő ásványi anyagok ideálisak a kerti vagy a szobanövények táplálására, gondozására. Fontos azonban, hogy ez a jótékony hatása csak akkor érvényesül, ha nem adsz a vízhez sót – az ugyanis károsíthatja a növényeket.
  • A burgonya főzővizét a levéltetvek és más kártevők elleni természetes védekezőszerként is használhatod. Ha a burgonyát héjában főzöd, a héjból egy szolanin nevű vegyület kerül a vízbe, amely biológiai rovarirtóként működik, így környezetbarát módon tarthatod távol a kártevőket a növényektől.
  • A burgonyafőző víz a takarítás során is remekül használható: a benne lévő keményítőnek köszönhetően a folyadék szuper zsíroldó. Egyszerűen öntsd a vizet a lefolyóba, és az teszi a dolgát, zsírtalanítja a csöveket.
  • Végül a krumpli főzővizét az üvegedények tisztításra is használhatod. Nedvesíts meg egy ruhát a keményítős vízzel, dörzsöld át vele az üveg felületét, majd egy tiszta vízzel átitatott mikroszálas kendővel töröld le a maradékot. 

A burgonya Dél-Amerikából, a mai Peru és Bolívia területéről származik, és az inkák már több ezer évvel ezelőtt termesztették és fogyasztották. Bár sokan úgy vélik, az egészséges táplálkozásban nincs helye, ez tévedés, hiszen nagyon értékes zöldség. Miért egészséges?

  • Gazdag tápanyagokban

Sok C-vitamint tartalmaz, ami támogatja az immunrendszert, a B6-vitamin pedig az idegrendszer és az anyagcsere működéséhez fontos. Káliumban gazdag, ami segít a vérnyomás szabályozásában.

  • Jó rostforrás

A héjával együtt fogyasztva rengeteg élelmi rostot tartalmaz, ami támogatja az emésztést és segít elkerülni a vércukorszint ingadozását.

  • Energiát ad

Magas szénhidráttartalma miatt jó energiaforrás, különösen aktív életmódot folytatók számára.

  • Antioxidánsokat tartalmaznak

A lila és piros burgonyafajták különösen gazdagok antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket a károsodástól.

  • Gluténmentes

Természetesen gluténmentes, így gluténérzékenyek számára is biztonságos választás.

(Kiemelt fotó: Shutterstock)


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.