Te is rendszerint késsel szeleteled fel a zöldségeket, állandóan kanállal próbálod kiszedni a spagettit, és bosszankodsz, amikor a tésztamaradék a tál alján ragad? Lehet, hogy már ott lapul a fiókodban a megoldás, egy tökéletes konyhai eszköz – csak elfelejtetted, hogy létezik.

A modern konyhák egyik legnagyobb ellentmondása, hogy tele vannak praktikus kis kütyükkel, amiket lelkesen megvettünk – aztán elfelejtettünk használni. Pedig ezek a konyhai eszközök nemcsak megkönnyítik a főzést, hanem időt és energiát is spórolhatunk a használatukkal.  Itt az idő leporolni ezeket a rejtőzködő hősöket!

A krumplinyomó egy kevésbé kihasznált konyhai eszköz
A krumplinyomó olyan konyhai eszköz, amit például tojás pürésítésére is használhatsz / Fotó: Shutterstock

1. Zöldségszeletelő (mandolin)

Szupergyors és tökéletesen egyforma szeletek – salátához, rakotthoz, chipshez. Ez az eszköz nemcsak a profi séfek titkos fegyvere, de a hétköznapi háziasszony legjobb barátja is lehetne. Egy mandolinnal villámgyorsan szeletelhetsz uborkát, répát, céklát vagy akár almát is. A titka abban rejlik, hogy minden szelet egyforma vastagságú, így egyenletesen sülnek vagy párolódnak meg, és még az étel is szebben néz ki tálaláskor. Csak egy dolgot ne felejts el: mindig használj hozzá ujjvédőt!

2. Krumplinyomó – nem csak krumplihoz!

Remek főtt tojás, avokádó vagy párolt zöldségek pürésítéséhez is. A legtöbben csak a krumplipüré készítésénél veszik elő, pedig ez az eszköz ennél sokoldalúbb és többször használható. Főtt tojásból készült szendvicskrémhez, avokádókrémhez, babpüréhez vagy éppen a párolt sárgarépa áttöréséhez is ideális. Nemcsak gyorsabb, de állagában is sokszor jobb, mintha villával vagy botmixerrel dolgoznál.

3. Tésztafogó csipesz

Nemcsak spagettihez használható: bármilyen főtt zöldség, hússzelet gyors és tiszta kiszedéséhez is jobb, mint a kanál. Valamiért a legtöbb háztartásban ez a szuper kis eszköz csak a spagettinapokon kerül elő. Pedig egy jó tésztafogóval könnyedén kiszedheted a párolt brokkolit a serpenyőből, a sült csirkemellet a tepsiből, vagy akár a forró kolbászt a vízből anélkül, hogy mindent lecsöpögtetnél. És ami nem elhanyagolható szempont: az ilyen csipesz még elegáns is!

4. Késes aprító (kézi vagy elektromos)

A hagymától a dióig bármit elintéz 10 másodperc alatt. Ha van ilyen eszközöd, miért és mit aprítasz késsel? Tudod, miért nem sírnak a séfek hagymapucolás közben? Mert van aprítójuk. Egy jó kis gépi (vagy akár kézi) aprító nemcsak a hagymát aprítja meg pillanatok alatt, hanem a fokhagymát, a zöldfűszereket, az olajos magvakat, sőt, akár zsemlemorzsát is csinálhatsz vele. Kevesebb előkészület, gyorsabb főzés!

5. Szilikon spatula

Simán kiszedhetsz vele mindent a tálból, lábasból, és nem kap le semmi főzés közben. A szilikon spatula a modern konyhák titkos sztárja. Rugalmas, hőálló, nem karcol, és hihetetlenül jól követi a tál vagy edény formáját – így a palacsintatésztából, krémből vagy pörköltből tényleg egy csepp sem vesz kárba. Ráadásul sütéshez is kiváló: keverhetsz vele, simíthatsz krémet és tejszínhabot egyaránt.

Vegyes sült zöldséges tál házi avokádókrémmel és főtt tojással – 1 recept, 5 jól használható konyhai eszközzel

Jöjjön most egy egészséges, gyorsan elkészíthető könnyű ebéd vagy vacsora recept!

5 szuper konyhai eszköz, amivel könnyedén elkészül ez a finomság
Ha használod a fiókban lapuló konyhai eszközöket, gyorsan elkészül ez az egyszerű étel / Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 1 db közepes cukkini
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db  kisebb padlizsán
  • 2 db főtt tojás
  • 1 db érett avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • só, bors, olívaolaj
  • 1 marék dió vagy napraforgómag (pirítva)

A használt eszközök:

  • mandolin szeletelő – a cukkini, répa, padlizsán vékony szeleteléséhez;
  • tésztafogó csipesz – a forró zöldségek vagy tojás kiemeléséhez a vízből;
  • aprító – a fokhagyma és dió villámgyors aprításához;
  • krumplinyomó – az avokádókrém és a főtt tojás krémesítéséhez;
  • szilikon spatula – a krémek kikeveréséhez és tálaláshoz.

Elkészítés:

  1. A zöldségeket mandolinnal vágd szép egyforma karikákra vagy hosszúkás szeletekre.
  2. Egy tepsibe rendezd őket, locsold meg olívaolajjal, sózd, borsozd, és süsd őket 200 °C-on kb. 15–20 percig.
  3. Közben főzd meg a tojásokat, és hűtsd le – tésztafogóval könnyen ki tudod venni őket a vízből.
  4. Az avokádót és a főtt tojást tedd egy tálba, krumplinyomóval törd össze. Add hozzá a citromlevet, az aprított fokhagymát és a sót.
  5. Használj spatulát, hogy szépen elrendezd a sült zöldségeket egy tálon. Kanalazd rá az avokádókrémet, és szórd meg a pirított dióval.

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.