Puha, szaftos, mégis jól átsült húst készíteni ne nagy ördöngösség, csak egy kis figyelem, türelem és előkészület kell hozzá. Ha elkerülöd a következő hibákat, akkor a legközelebbi családi ebédnél garantáltan ne lesz kemény hús senki tányérján. Íme a leggyakrabban elkövetett hibák:
Sokan úgy gondolják, hogy minél forróbb a serpenyő, annál gyorsabban elkészül a hús – de ez pont a szaftosság rovására megy. A magas hő hatására a fehérjék azonnal összehúzódnak, a rostok megkeményednek, a nedvesség pedig távozik – az eredmény pedig száraz, kemény hús.
Megoldás: Kezdd a sütést közepes lángon, hogy a hús belseje is át tudjon melegedni. A végén piríts rá erős lángon vagy a sütő grillfokozatával, hogy meglegyen a kívánt kérges, karamellizált réteg. Vastagabb húsoknál (pl. tarja, marha) hasznos a sütés utáni pihentetés vagy a lassú szuvidálás is.
Sütés után a hús belsejében a nedvek forrón mozognak – ha ilyenkor azonnal felvágod, azok kifolynak, és a hús kiszárad. Ez különösen igaz a sültekre vagy grillezett húsokra.
Mit tegyél? Hagyd pihenni a húst 5–10 percig, mielőtt szeletelnél. Fedd le lazán alufóliával: így nem hűl ki, de nem is párolódik tovább. Ez idő alatt a nedvek visszatérnek a rostokba, így sokkal omlósabb, szaftosabb lesz az étel.
Sokan sütés előtt csak gyorsan megsózzák a húst, pedig a jó pác vagy előzetes sózás csodákra képes. A sós, savas közeg fellazítja a rostokat, elősegíti a nedvesség megtartását, és persze ízt is ad.
Hasznos tudni: A só önmagában is puhít, ha időben alkalmazod: már 1-2 órával korábban sózd meg a húst!
A savak – mint a citromlé, joghurt, almaecet vagy író – lebontják a hús kötőszöveteit. A joghurtos pác különösen jól működik csirke vagy bárány esetében: puhít és finoman ízesít.
Extra tippek a tökéletes sült húshoz:
Forrás: Magyar Nemzet
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.