A fonott kalácsok alapja a kelt tészta. Nincs is nagyobb boldogság, kellemesebb sikerélmény annál, mint amikor szépen megkel a fáradságos munkával begyúrt és kidagasztott tészta, a felülete sima lesz, és megjelennek rajta a légbuborékok. A kelt tésztákba kell valamilyen zsiradék, ez egy pizzatészta esetében általában olaj, míg egy édes süteménynél vaj szokott lenni.
A vaj azonban elnehezítheti a tésztát, így ha igazán foszlós, másnap is puha kalácsot szeretnél, cseréld le a vajat!
A fonott kalács kelt tésztájához liszt, tojás, tej, cukor, élesztő, egy csipet só és persze zsiradék, jelen esetben vaj is kell. A húsvétra vagy bármilyen ünnepre szánt kalács azonban finomabb lesz, ha a vajat teljesen, a tejnek pedig egy részét tejszínre cseréled. Érdemes minél zsírosabb, 30%-os habtejszínt vagy ennél is magasabb zsírtartalmú tejszínt használni.
Hozzávalók a tejszínes kalácshoz:
A tetejére:
Elkészítés:
A tökéletes kelt tészta titka Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója szerint két dologban rejlik. Az egyik, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, a liszt, a tojás, a tej és még az élesztő is. Ez segíti majd, hogy a tészta minél jobban, szebben és hamarabb megkeljen. A másik titok pedig a dagasztásban rejlik, ugyanis nem szabad megspórolni ezt a munkát, akár kézzel, akár robotgéppel végezzük, akár 15 percig is gyúrni kell a kelt tésztát.
Ha a konyhánkban, a lakásunkban hűvös van, a tésztát tegyük be a sütőbe. A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra és 5 perc után kapcsoljuk ki. A sütő belsejében így kellemes, langyos hőmérséklet lesz, ideális arra, hogy a tészta szépen megkeljen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.