Húsvét

Vaj helyett ezt tedd a kalácsba, sokkal foszlósabb és puhább lesz a kelt tészta

A kalács az egyik legfinomabb házi péksütemény, amit a leggyakrabban húsvétkor sütünk, de szinte nincs olyan alkalom vagy ünnep, amikor ne illene az asztalra egy belül pihe-puha, foszlós tésztájú, édes illatú kelt kalács. A vaj elmaradhatatlan része a fonott kalácsnak, de van egy összetevő, amivel érdemes helyettesíteni!

A fonott kalácsok alapja a kelt tészta. Nincs is nagyobb boldogság, kellemesebb sikerélmény annál, mint amikor szépen megkel a fáradságos munkával begyúrt és kidagasztott tészta, a felülete sima lesz, és megjelennek rajta a légbuborékok. A kelt tésztákba kell valamilyen zsiradék, ez egy pizzatészta esetében általában olaj, míg egy édes süteménynél vaj szokott lenni.

A foszlós kalács titka, tejszíntől lesz másnap is puha
A foszlós kalács titka, tejszíntől lesz másnap is puha
FOTÓ: MINDMEGETTE

A vaj azonban elnehezítheti a tésztát, így ha igazán foszlós, másnap is puha kalácsot szeretnél, cseréld le a vajat!

Pihe-puha kalács titka, vaj helyett használj tejszínt

A fonott kalács kelt tésztájához liszt, tojás, tej, cukor, élesztő, egy csipet só és persze zsiradék, jelen esetben vaj is kell. A húsvétra vagy bármilyen ünnepre szánt kalács azonban finomabb lesz, ha a vajat teljesen, a tejnek pedig egy részét tejszínre cseréled. Érdemes minél zsírosabb, 30%-os habtejszínt vagy ennél is magasabb zsírtartalmú tejszínt használni.

Hozzávalók a tejszínes kalácshoz:

  • 60 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 2-3 ek. cukor
  • 2 dl tejszín

A tetejére:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

  1. A lisztet a sóval elkeverjük.
  2. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a teáskanálnyi cukrot, elkeverjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  3. A lisztbe kis mélyedést készítünk, ebbe tesszük a két tojássárgáját, a többi cukrot és a tejszínt.
  4. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt és kemény tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. A kalácstésztát az alap, háromszálas fonáshoz három részre osztjuk, a darabokat gombóccá formáljuk és letakarva fél órát pihentejük.
  6. A gombócokat kézzel ellapítjuk, feltekerjük és egy-két percre félretesszük, hogy rendeződjön a gluténszerkezet. Ezt követően a szálakat kisodorjuk és a tésztarudakat a hármas fonás szerint kaláccsá fonjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy tepsire tesszük.
  7. A kalácsot vékonyan lekenjük a felvert tojással és hagyjuk 20-30 percig pihenni. Letakarni már nem kell, a tojás ugyanis megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
  8. A sütőt bekapcsoljuk 200 Celsius-fokra, alsó-felső módban, a kalácsot még egyszer vékonyan lekenjük a felvert tojással és tíz percig sütjük ezen a magas hőfokon. Tíz perc után visszavesszük a sütőt 180 fokra és 35-40 perc alatt készre sütjük a kalácsot.

A tökéletes kelt tészta titka

A tökéletes kelt tészta titka Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója szerint két dologban rejlik. Az egyik, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, a liszt, a tojás, a tej és még az élesztő is. Ez segíti majd, hogy a tészta minél jobban, szebben és hamarabb megkeljen. A másik titok pedig a dagasztásban rejlik, ugyanis nem szabad megspórolni ezt a munkát, akár kézzel, akár robotgéppel végezzük, akár 15 percig is gyúrni kell a kelt tésztát.

Ha a konyhánkban, a lakásunkban hűvös van, a tésztát tegyük be a sütőbe. A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra és 5 perc után kapcsoljuk ki. A sütő belsejében így kellemes, langyos hőmérséklet lesz, ideális arra, hogy a tészta szépen megkeljen.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.