Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Praktikus

Ha egy befőttnyi nem elég: vödrös csemegeuborka extra ropogósan

Ki ne szeretné a savanykás ízvilágú, ropogós csemegeuborkát? Ha nálatok is rendszeresen előkerül a hétvégi pörköltözés mellé, akkor érdemes nagy tételben készíteni belőle!

A házi savanyúságok versenyében nálunk a kovászos uborka fej fej mellett halad a csemegeuborkával. Két teljesen más ízvilág, így mindkettőt más-más okokból kifolyólag szeretjük. A csemegeuborka fanyar, savanykás, olykor pikáns fűszerezésű ízvilága ellenállhatatlan, a ropogós textúrájáról nem is beszélve. Nagy előnye még, hogy rendkívül egyszerűen készül, és jó nagy mennyiséget lehet belőle gyártani, sőt, újra meg újra után tudjuk tölteni a vödröt. Nem is húzzuk az időt, mutatjuk a receptet, amelyet érdemes már ezen a hétvégén kipróbálni!

A vödör jó mértékegység, ha végtelen mennyiségű uborkával szeretnénk ellátni a családot (Fotó: Shutterstock)
A vödör jó mértékegység, ha végtelen mennyiségű uborkával szeretnénk ellátni a családot (Fotó: Shutterstock)

Ropogós csemegeuborka

Hozzávalók (egy 10 literes vödörhöz):

  • 5-6 kg uborka
  • 3 liter víz
  • 50 dkg cukor
  • 15 dkg só (nem jódozott)
  • 6,5 dl 20%-os ecet
  • 1,5 mk. borkénpor
  • 3 mk. szalicilsav
  • 3 mk. szódabikarbóna
  • 2 mk. mustármag
  • 2 mk. koriander
  • 2 mk. egész bors
  • 3 db babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • néhány szelet torma
  • 15-20 kisebb fej vöröshagyma

Elkészítése:

  1. Az uborka kivételével a hozzávalókat hidegen összekeverjük, majd beletesszük az alaposan megmosott uborkákat, míg a vödör tele nem lesz.
  2. Alaposan elkeverjük az egészet, majd egy hétig állni hagyjuk, anélkül, hogy lezárnánk a vödröt. Ez idő alatt néhányszor átkeverjük a készülő savanyúságot.
  3. Az egy hét leteltével lezárjuk a vödröt légmentesen, de az uborka ekkor már fogyasztható.
  4. Ahogy fogy a savanyúság, úgy lehet folyamatosan pótolni, így mindig lesz az asztalon a ropogós csemegéből.

A hozzávalók listáját természetesen ízlés szerint kiegészíthetjük más zöldségekkel (pl. káposzta, paprika, répa), és a fűszerezés s lehet a fentitől eltérő, mondjuk kerülhet a vödörbe jó néhány fokhagymagerezd, de akár csilipaprika is.

(Forrás: balkonlada.hu)
(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.