Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Praktikus

Így nem süllyed le az áfonya a süti aljára: mutatjuk a trükköt!

A bogyós gyümölcsök a legegyszerűbb piskótát vagy kevert tésztát is feldobják. Ami zavaró lehet: a sütés végére a gyümölcsök hajlamosak lesüllyedni a tészta aljára, „elrontva" a végeredményt. Ha azt szeretnénk, hogy a sütés során egyenletesen terüljenek szét a tésztában, vessünk be egy egyszerű trükköt!

Az áfonya vitamindús, sokoldalúan felhasználható gyümölcs: tökéletes a reggeli joghurtba, zabkásába, turmixokba és persze mehet muffinba, palacsintába vagy más finom süteménybe. Utóbbira még tudományos magyarázat is van: a bogyós gyümölcsök íze sütés közben koncentrálódik, amitől még édesebb lesz, a végeredmény pedig még finomabb.

Vitaminbomba, amit önmagában is imádunk! / Fotó: Shutterstock
Vitaminbomba, amit önmagában is imádunk! / Fotó: Shutterstock

Egy áfonyás süti – csakúgy, mint más bogyós gyümölcsökkel megpakolt sütemény – isteni finom, és akkor a legszebb, ha a gyümölcsök egyenletesen keverednek a tésztában. Sokszor azonban a finomságok a sütemény aljára kerülnek, engedve a gravitációnak: a gyümölcs ugyanis nehezebb, mint maga a tészta. Szerencsére van pár nagyon egyszerű trükk, amelyekkel könnyedén megelőzhetjük a bajt.

Szép látvány, amikor egyenletesen oszlik el a gyümölcs a tésztában / Fotó: Shutterstock
Szép látvány, amikor egyenletesen oszlik el a gyümölcs a tésztában / Fotó: Shutterstock

A bevált módszer

A legegyszerűbb, ha a friss gyümölcsöt kevés lisztben megforgatjuk, és úgy tesszük a tésztába. Ha szeretnénk elkerülni, hogy ezáltal még több liszt kerüljön a sütibe, a száraz hozzávalókból vegyünk el egy kanállal, és abba forgassuk bele a gyümölcsöt. Ha ezután dobáljuk a tésztába, nem fog az aljára süllyedni az áfonya.

Ez is működik

Cukrászok szerint érdemes kipróbálni egy másik módszert is: a friss áfonyát cseréljük szárítottra. Ha esetleg a szín miatt ragaszkodunk a friss gyümölcshöz, csepegtessünk pár csepp citromlevet az aszalt gyümölcsre.

Extra tipp:

A süllyedés oka lehet az is, hogy túl sok levegő van a tésztában, ezért nem érdemes túlkeverni azt!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.