Könnyen lehet, hogy a te hűtőd is zsúfolásig tele van olyan dolgokkal, amelyeknek valójában nincs is ott a helyük. Néhány alapanyag szobahőmérsékleten is gond nélkül eltartható – íme, néhány olyan étel, illetve alapanyag, amit egyáltalán nem kell hűtőszekrénybe tenni.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Méz – nem kell a hűtőbe tenni
Te hol tárolod a mézet, miután felbontottad? A hűtőben? Érdemes tudni, hogy a méznek nincs szüksége hűtésre – a hideg csak ront rajta. Elég szobahőmérsékleten, jól lezárva tárolni.
Lekvár
A lekvárok a gyümölcsök savasságának köszönhetően hűtés nélkül is sokáig elállnak. Dr. Peter Barratt mikrobiológus szerint felbontás után hónapokig biztonsággal fogyaszthatók, de ha túl régóta állnak a kamrában, érdemes óvatosnak lenni.
Olívaolaj
Az olívaolajnak nincs szüksége hűtésre, viszont arra figyeljünk, hogy mindig hűvös, fénytől védett helyen tároljuk. Ha esetleg mégis a hűtőbe kerül, használat előtt hagyjuk felmelegedni szobahőmérsékletűre.
Szójaszósz
Bár a szójaszószt sokan hűtőben tartják, ám erre egyáltalán nincs szükség: a fermentálás természetes tartósítóként működik, így a szójaszósz felbontás után is hosszú ideig megőrzi minőségét.
Vaj
Ha néhány napon belül elfogyasztjuk a vajat, akkor nyugodtan maradhat szobahőmérsékleten is. Ráadásul így lágyabb és kenhetőbb állagú lesz, mint a hűtőből kivéve.
Mustár és ketchup
Mindkettő jól bírja hűtés nélkül is: a ketchupot az ecet és a savassága védi, a mustár pedig nem tartalmaz romlandó összetevőket. Mivel a gyártói ajánlások eltérhetnek, mindig érdemes megnézni a címkén szereplő tárolási útmutatót.
Tojás
Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, a házi friss tojásokat akár egy-két hétig is tárolhatod szobahőmérsékleten. A szupermarketben kapható tojást azonban hűtve kell tárolni, és ha a recept igényli, felhasználás előtt szoba-hőmérsékletűre hűteni. Ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, ha néhány órával sütés-főzés előtt már kiveszed a hidegről, vagy ha elfelejtetted, 10 percre megmeríted a tojásokat egy tál meleg (de nem forró!) vízbe. (Kivétel, ha szét kell választanod a tojásokat, ugyanis a meleg tojássárgája nehezebben válik el a fehérjétől.)














