Praktikus

Te is hűtőbe teszed ezeket a dolgokat? Teljesen felesleges ott tárolni őket

Nem minden ételnek tesz jót a hűtőszekrény, sőt, bizonyos dolgok kifejezetten rosszul viselik a hideget. Méz, lekvár, olívaolaj vagy akár a vaj – ezek azok az alapanyagok, amelyeket teljesen felesleges a hűtőszekrényben tárolni.

Könnyen lehet, hogy a te hűtőd is zsúfolásig tele van olyan dolgokkal, amelyeknek valójában nincs is ott a helyük. Néhány alapanyag szobahőmérsékleten is gond nélkül eltartható – íme, néhány olyan étel, illetve alapanyag, amit egyáltalán nem kell hűtőszekrénybe tenni. 

hütő
Vannak olyan ételek, alapanyagok, amiket nem kell a hűtőben tárolni
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Méz – nem kell a hűtőbe tenni

Te hol tárolod a mézet, miután felbontottad? A hűtőben? Érdemes tudni, hogy a méznek nincs szüksége hűtésre – a hideg csak ront rajta. Elég szobahőmérsékleten, jól lezárva tárolni. 

Lekvár

A lekvárok a gyümölcsök savasságának köszönhetően hűtés nélkül is sokáig elállnak. Dr. Peter Barratt mikrobiológus szerint felbontás után hónapokig biztonsággal fogyaszthatók, de ha túl régóta állnak a kamrában, érdemes óvatosnak lenni.

Olívaolaj

Az olívaolajnak nincs szüksége hűtésre, viszont arra figyeljünk, hogy mindig hűvös, fénytől védett helyen tároljuk. Ha esetleg mégis a hűtőbe kerül, használat előtt hagyjuk felmelegedni szobahőmérsékletűre. 

Szójaszósz

Bár a szójaszószt sokan hűtőben tartják, ám erre egyáltalán nincs szükség: a fermentálás természetes tartósítóként működik, így a szójaszósz felbontás után is hosszú ideig megőrzi minőségét.

Vaj

Ha néhány napon belül elfogyasztjuk a vajat, akkor nyugodtan maradhat szobahőmérsékleten is. Ráadásul így lágyabb és kenhetőbb állagú lesz, mint a hűtőből kivéve.

Mustár és ketchup

Mindkettő jól bírja hűtés nélkül is: a ketchupot az ecet és a savassága védi, a mustár pedig nem tartalmaz romlandó összetevőket. Mivel a gyártói ajánlások eltérhetnek, mindig érdemes megnézni a címkén szereplő tárolási útmutatót.

Tojás

Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, a házi friss tojásokat akár egy-két hétig is tárolhatod szobahőmérsékleten. A szupermarketben kapható tojást azonban hűtve kell tárolni, és ha a recept igényli, felhasználás előtt szoba-hőmérsékletűre hűteni. Ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, ha néhány órával sütés-főzés előtt már kiveszed a hidegről, vagy ha elfelejtetted, 10 percre megmeríted a tojásokat egy tál meleg (de nem forró!) vízbe. (Kivétel, ha szét kell választanod a tojásokat, ugyanis a meleg tojássárgája nehezebben válik el a fehérjétől.)

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.