A hűtőszekrény korunk egyik legnagyobb konyhai áldása: megkönnyíti a mindennapi étkezéseinket, hiszen tudjuk, hogy a hideg segít megőrzi az ételek frissességét. De nem minden élelmiszer hálás a hűtésért! Bizony, vannak alapanyagok, amelyek a hűtőben sokkal gyorsabban romlanak, elveszítik az ízüket, állagukat vagy éppen a beltartalmi értéküket. Érdemes tehát ismerni azokat az ételeket, amelyeknek jobb helyük van a pulton, a kamrában vagy más szellős helyen. Íme a leggyakoribb „hűtőbakik” és tippek a helyes tároláshoz!
Sokan úgy gondolják, hogy a hűtő segít megőrizni a kenyér frissességét – valójában ennek pont az ellenkezője igaz. A hideg levegő kiszárítja a kenyeret, így az gyorsabban veszít puhaságából és ízéből.
Inkább így tárold: Csavard konyharuhába, és tartsd szobahőmérsékleten, vagy fagyaszd le szeletekben, hogy bármikor frissen tudd elővenni.
A paradicsom a hűtőben gyorsan elveszíti zamatos ízét, és az állaga is romlik: lisztes, vizes lesz.
Inkább így tárold: Hagyd szobahőmérsékleten, példul egy szép tálban a pulton – nemcsak tovább marad ízes és friss, de még tovább is érik, ha szükséges.
A hűtő párás környezete elősegíti a hagymák penészesedését és megpuhulását, így a hűtőben nemhogy tovább marad friss, hanem sokkal gyorsabban tönkremegy.
Inkább így tárold: Szellős, sötét helyen, például hálós zacskóban vagy egy jól szellőző kamrában. A fokhagyma különösen érzékeny a nedvességre!
A burgonyában található keményítő hideg hatására cukorrá alakul, amitől édeskés és kellemetlen ízű lesz, ráadásul az állaga is romlik, ami sütés-főzés során érezhető.
Inkább így tárold: Száraz, hűvös, de nem hideg helyen, például kamrában, pincében. Egy papírzsákban vagy vászonzsákban ideális környezetet teremthetsz neki.
A banán a hűtő hideg levegőjétől gyorsan barnul kívül, miközben belül még kemény és éretlen maradhat. A hűtés leállítja az érési folyamatot, így elveszíti a természetes édességét is.
Inkább így tárold: Hagyd szoba-hőmérsékleten! Akár egy banántartóra is akaszthatod, így megóvhatod a nyomódástól is.
A legtöbb hűtő ajtajában található tojástartó, de ez nem a legjobb hely a tojásoknak! Az ajtóban ingadozik leginkább a hőmérséklet a gyakori nyitogatás miatt. A tojásokat helyezd a hűtő belsejébe, ahol egyenletes a hőmérséklet. Így tovább megőrzik frissességüket!
A megfelelő tárolás nemcsak az ételek frissességét, de ízét, állagát és tápértékét is megőrzi. Érdemes tehát tudatosabban pakolni az élelmiszereket is.
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.