Bizonyos élelmiszereknek nemhogy nem tesz jót a hűtés, de kifejezetten árthat a hűvös – mégis szinte automatikus mozdulattal tesszük őket a fridzsiderbe. Te is a hűtés mellett döntesz akkor is, ha nem szükséges, vagy helyesen tárolod az ételeket ? Mutatjuk a leggyakoribb hibákat és a helyes megoldásokat is!

A hűtőszekrény korunk egyik legnagyobb konyhai áldása: megkönnyíti a mindennapi étkezéseinket, hiszen tudjuk, hogy a hideg segít megőrzi az ételek frissességét. De nem minden élelmiszer hálás a hűtésért! Bizony, vannak alapanyagok, amelyek a hűtőben sokkal gyorsabban romlanak, elveszítik az ízüket, állagukat vagy éppen a beltartalmi értéküket. Érdemes tehát ismerni azokat az ételeket, amelyeknek jobb helyük van a pulton, a kamrában vagy más szellős helyen. Íme a leggyakoribb „hűtőbakik” és tippek a helyes tároláshoz!

Hűtés: a tojást hűteni kell, de nem a fridzsider ajtajában
Hűtés okosan: a tojás péládul biztosan nincs jó helyen a hűtőszerkény ajtajában / Fotó: Shutterstock 

1. Hűtés nélkül érzi jól magát a kenyér

Sokan úgy gondolják, hogy a hűtő segít megőrizni a kenyér frissességét – valójában ennek pont az ellenkezője igaz. A hideg levegő kiszárítja a kenyeret, így az gyorsabban veszít puhaságából és ízéből.

Inkább így tárold: Csavard konyharuhába, és tartsd szobahőmérsékleten, vagy fagyaszd le szeletekben, hogy bármikor frissen tudd elővenni.

2. Paradicsom: inkább a pulton, mint a hűtőben

A paradicsom a hűtőben gyorsan elveszíti zamatos ízét, és az állaga is romlik: lisztes, vizes lesz.

Inkább így tárold: Hagyd szobahőmérsékleten, példul egy szép tálban a pulton – nemcsak tovább marad ízes és friss, de még tovább is érik, ha szükséges.

3. Hagymafélék (fokhagyma, vöröshagyma) – szellős, sötét helyiségben marad friss

A hűtő párás környezete elősegíti a hagymák penészesedését és megpuhulását, így a hűtőben nemhogy tovább marad friss, hanem sokkal gyorsabban tönkremegy.

Inkább így tárold: Szellős, sötét helyen, például hálós zacskóban vagy egy jól szellőző kamrában. A fokhagyma különösen érzékeny a nedvességre!

Hűtés nélkül őrzi meg frissességét a hagyma
Hűtés nélkül marad sokáig friss a hagyma / Fotó: Shutterstock 

4. Burgonya: tilos a hűtés!

A burgonyában található keményítő hideg hatására cukorrá alakul, amitől édeskés és kellemetlen ízű lesz, ráadásul az állaga is romlik, ami sütés-főzés során érezhető.

Inkább így tárold: Száraz, hűvös, de nem hideg helyen, például kamrában, pincében. Egy papírzsákban vagy vászonzsákban ideális környezetet teremthetsz neki.

5. Banán: a hűtőben nem érik és nem marad friss

A banán a hűtő hideg levegőjétől gyorsan barnul kívül, miközben belül még kemény és éretlen maradhat. A hűtés leállítja az érési folyamatot, így elveszíti a természetes édességét is.

Inkább így tárold: Hagyd szoba-hőmérsékleten! Akár egy banántartóra is akaszthatod, így megóvhatod a nyomódástól is.

+1 extra tipp: így tárold a tojást

A legtöbb hűtő ajtajában található tojástartó, de ez nem a legjobb hely a tojásoknak! Az ajtóban ingadozik leginkább a hőmérséklet a gyakori nyitogatás miatt. A tojásokat helyezd a hűtő belsejébe, ahol egyenletes a hőmérséklet. Így tovább megőrzik frissességüket!

A megfelelő tárolás nemcsak az ételek frissességét, de ízét, állagát és tápértékét is megőrzi. Érdemes tehát tudatosabban pakolni az élelmiszereket is. 

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.