A húsleves készítése elsőre egyszerűnek tűnik, de ha igazán tiszta, ízletes és tápláló levest szeretnél, néhány apró részletre nagyon is érdemes odafigyelni. Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy vajon tényleg szükséges-e kiönteni az úgynevezett „első vizet”, miután a hús felforrt, és le kell-e szedni a habot a húslevesről.
A válasz sokakat meglephet: egy profi séf szerint ugyanis a legtöbb esetben az első víz kiöntésére nincs szükség, sőt, akár hiba is lehet, az első forralás során képződő hab ugyanis nem szennyeződés, hanem természetes módon kicsapódó fehérje. Ez az anyag teljesen ártalmatlan, és nem befolyásolja negatívan a leves minőségét. Ami viszont a séf szerint valóban számít: az a hab és a zsír szakszerű eltávolítása. A főzés alatt keletkező habot folyamatosan le kell szedni. Fontos, hogy a fazék oldalára tapadt szennyeződéseket is eltávolítsuk, hogy ne zavarják meg a leves tisztaságát. A tetején összegyűlő zsiradék eltávolításával pedig könnyedebb, tisztább ízhatás érhető el.
Cikkünk kapcsán elszabadultak az indulatok a közösségi médiában: a kommentelők a Mindmegette Facebook-oldalán gyakorlatilag két táborra szakadtak. Az egyik oldal szerint „az első vizet ki kell önteni, különben zavaros lesz a leves”, míg mások a séf pártján állnak, és állítják: „a habot kell csak leszedni, a víz maradjon, különben elmegy a leves íze is!” A háziasszonyok szenvedélyesen védik a maguk igazát, láthatóan mindenki a saját családi hagyományára esküszik a húsleves elkészítésénél.
"A húst megmosom, hideg vízbe felteszem főni lassú tűzön. A tetején képződő habot leszedtem. Soha nem öntöm le a vizet róla. Mindig finom lesz a húsleves" - írta egyik olvasónk, mire jött is a válasz egy családapától: "Teljesen mindegy, hogyan csinálod, ha a hentestől vetted a húst, de ha dögkútból, való jobban jársz, ha két lében főzöd. Elsőt forrás után leöntöd, a második már oké".
Sokan egyetértettek vele, ők is az első víz kiöntésére esküsznek. "A hab, nem más mint a vér, ami kifő a húsból, csontból stb.. Mindenki maga dönti el, mit szeret! Én nem szeretném szürcsölni a vízbe főtt vért. Nyilván a hab elfő, ha nem szeded le a víz tetejéről. De vér benne marad. Nekem a mamám így tanította".
Sokan megosztották, hogy ők mire esküsznek húsleves készítéskor. "Én fedő alatt főzöm a húslevest, úgy, hogy mindent belerakok a fazékba. Húsokat, zöldségeket, felöntöm vízzel, befűszerezem, és fedő alatt alacsony lángon 2,5-3 órát főzöm. Ha marad valami hab, a végén szedem le. Eddig aki kóstolta, mindenkinek ízlett." Volt, aki szuper praktikát is elárult: "Mindig hideg vízzel teszem fel a húslevest. A hab szedése nagyon fontos. A levesnek valót mindig hagyom ázni hideg vízben. Ez eltávolítja a felesleges vért. Nagyon lassan, 4-5 órát főzöm. Vegyes zöldséget és pirosra érett paprikát is szeretek tenni a levesbe, finom ízt ad neki".
Sokak szerint viszont hab leszedése is teljesen felesleges mozzanat, mellyel csak rontunk a húsleves ízvilágán. "Lakodalomban főző szakácsnő azt mondta, soha nem habozza le a levest, mert azzal veszíti az ízét, főzés után szépen letisztul".
Úgy tűnik, a konklúzió, ha a hús jó minőségű, és nincs különösebb egészségügyi okod rá, nyugodtan főzheted továbba levest az első víz leöntése és akár a hab leszedése nélkül is. A titok inkább abban rejlik, hogy ügyelsz a hőfokra, és hagyod a levest lassan, nyugodt tűzön főni. Így lesz a végeredmény igazán ízletes és kristálytiszta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.