Praktikus

Le kell önteni az első főzővizet a húsról? A séf elárulta a tökéletes húsleves titkát

Te is leöntöd a hús első vizét, amikor húslevest főzöl? Egy profi séf most elárulja, mi az igazság, mikor érdemes tényleg eltávolítani az első főzővizet, és mikor lesz tőle jobb a húsleves.

Bár a húsleves készítése nem tűnik bonyolultnak, ha valóban ízletes, tiszta és tápláló levest szeretnél az asztalra tenni, érdemes figyelmet fordítani néhány apró, de fontos részletre. Az egyik legtöbbet vitatott kérdés, hogy szükséges-e leönteni az úgynevezett „első vizet”, miután a hús felforrt.

A tökéletes húsleves titka: le kell-e önteni a hús első főzővizét?
A tökéletes húsleves titka, vajon le kell-e önteni a hús első főzővizét?
FOTÓ: OLEG GOLOVNEV / SHUTTERSTOCK

Mikor jó a húsleves, leöntsük-e róla az első vizet?

A válasz talán meglepő: általában nincs szükség rá – sőt, inkább hiba lehet! Egy tapasztalt séf szerint, aki a húsleveskészítés igazi szakértője, ez a régi szokás akár ronthat is a végeredményen. Az első forraláskor megjelenő hab sokak szerint szennyeződés, pedig valójában csak kicsapódott fehérje – a folyamat természetes velejárója, és nem káros az egészségre.

Vannak kivételek!

Persze, vannak kivételek. Ha valaki emésztőrendszeri problémákkal küzd, például epe-, gyomor- vagy hasnyálmirigy-bántalmakkal, akkor szükség lehet az első víz eltávolítására. Ilyen esetekben az, hogy gyomorkímélő legyen a fogás fontosabb, mint az íz teljessége. Ugyanez igaz, ha a hús nem jó minőségű – gyenge alapanyagból nem lesz kiváló leves, így jobb idejében felismerni, ha nem érdemes vele tovább dolgozni.

A húsleves praktikái

Ami viszont valóban számít, az a hab és a zsiradék szakszerű eltávolítása. A forrás során keletkező habot folyamatosan le kell szedni, nemcsak egyszer, hanem az egész főzési folyamat alatt. A fazék oldalára tapadt részeket is érdemes eltávolítani, hogy ne tegyék zavarossá a levest. A felszínen összegyűlő zsírréteg eltávolításával pedig könnyedebb, harmonikusabb ízt érhetünk el.

Húsleves
Számos praktika létezik, hogy tökéletes legyen a húsleves

A lényeg tehát, ha jó minőségű húsból főzöl, és nincs egészségügyi akadálya, bátran megtarthatod az első vizet. Sokkal fontosabb, hogy figyelj a hab eltávolítására, a megfelelő hőmérsékletre, és hagyj elég időt arra, hogy a leves lassan, alacsony lángon főjön – így érheted el a legtökéletesebb végeredményt.

Még egy tipp a húsleveshez

Van egy alaplé-összetevő, amiről csak az igazán rutinos húsleveskésztők tudnak, ez pedig a paprikacsuma. Nem egész paprika vagy a paprika húsa kerül a fazékba, csak az a rész, amit szinte minden háztartásban kidobnak a kukába: a csuma és a magok. Ettől lesz igazán ízes a leves, és ezt tudományosan is alá lehet támasztani, ugyanis a paprika aromája, íze legintenzívebben a magház környékén érződik.

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (1)

LegfrissebbTörlés
E

ergitta

2025. 05. 21. | 08:18
Valamint azért kell csendes forrás mellett főzni a húst, mert akkor nem keményedik meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.