Praktikus

Dagasztani sem kell a gyors házi pizzatésztát, az olaszok is elkérik ezt a receptet

A pizzát mindenki szereti, de csak kevesen vállalkoznak arra, hogy otthon elkészítsék. A házi pizzatészta elkészítése pedig nem bonyolult dolog, sőt hosszan sem kell dagasztani, mint mondjuk egy kenyeret.

A házi pizza szuper választás, ha vendégségbe jönnek a barátaink és szeretnénk meglepni őket valamivel, amiből mindenki azt és annyit vehet, amennyit kíván. Mindössze fél kiló lisztből négy pizza is kijön, amiket aztán külön-külön is feltétezhetünk, így tényleg mindenki megtalálja a kedvére valót. Ha azt hitted eddig, hogy a házi pizzatészta valami nagy ördöngösség, egy lehetetlen vállalkozás, ami neked sose sikerülhet, akkor most figyelj!

Házi pizzatészta, íme a gyors, dagasztás nélküli recept
Házi pizzatészta, íme a gyors, dagasztás nélküli recept
FOTÓ: HAREXAPE / SHUTTERSTOCK

Házi pizza egyszerűen, ezt a receptet érdemes lementeni

Lehet bármilyen a feltét egy pizzán, ha nem jó a tészta. Ez az étel lelke, így érdemes ismerni egy jó és bevált receptet, amit aztán kedvünk szerint díszíthetünk bármivel. Szerencsére a pizzatésztához nem sok minden kell, lévén ez egy kelt tészta, így a kamrában fellelhető alapvető élelmiszerekből is elkészíthetjük. A titok abban rejlik, hogy nem feltétlenül kell hosszú perceken át gyúrni és dagasztani!

A tésztát elég csak összekeverni, egy-két mozdulattal összegyúrni, nem is kell simának lennie a tésztának, már le is fedhetjük folpackkal, és mehet meleg helyre kelni.

Hozzávalók a házi pizzatésztához (4 darabhoz):

  • 1 tk. cukor
  • 3 dl kézmeleg víz
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálba öntjük a kézmeleg vizet, beleszórjuk a cukrot és addig keverjük, amíg feloldódik.
  2. A cukros vízbe morzsoljuk az élesztőt és hagyjuk pár percig oldódni, addig kimérjük a lisztet és elkeverjük benne a sót.
  3. A lisztet beleszórjuk az élesztős vízbe, hozzáadjuk az olívaolajat és egy fakanál segítségével összekeverjük az alapanyagokat. Amikor már nincsenek nedves részek, akkor átváltunk a kezünkre és egy-két gyors gyúró mozdulattal összeállítjuk a tésztát, de nem kell simára kidolgozni.
  4. Folpackkal lefedve meleg helyre tesszük és hagyjuk, hogy 45-60 perc alatt a duplájára keljen.
  5. A megkelt tésztát rétesliszttel meghintett felületre borítjuk, elosztjuk négy felé, megformázzuk a négy gombócot és egyenként egy-egy jól lezárható dobozba tesszük, amiket előtte kikenünk olajjal. Meleg helyre tesszük és hagyjuk 30 percig pihenni.
  6. A megpihent gombócokat ezután kézzel kör alakúra nyújtjuk egy rétesliszttel alaposan beszórt felületen, majd jöhet is rá a paradicsomszósz és ízlés szerint bármilyen feltét. A sütőben 20 perc alatt, 200 Celsius-fokon el is készül a pizza.

A pizzatészta formázása és nyújtása során figyeljünk arra, hogy a pereme vastag, magas maradjon, mert így nem fog lefolyni róla a feltét.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.