Ha te sem szeretsz pazarolni és fontosnak tartod, hogy mi kerül az asztalodra, szinte biztosak vagyunk benne, hogy a zsemlemorzsát is házilag készíted. Cikkünkből kiderül, hogy mi lehet az oka, ha ennek ellenére is gond van a minőséggel.

Sokan gyorsan romló élelmiszerként tekintenek a zsemlemorzsára, ami igaz is lehet, ha nem megfelelően tárolod.

A házi készítésű zsemlemorzsában finomabb lesz a rántott hús / Fotó: Shutterstock

Ha így tárolod a zsemlemorzsát

A legtöbben nyitott edényben vagy zacskóban tárolják a morzsát, ami nagy hiba, hiszen higroszkópos anyag. Ez azt jelenti, hogy képes a levegő nedvességtartalmát összegyűjteni, és megkötni. A konyhában, ahol gyakran felszáll a gőz és változik a hőmérséklet, gyorsan és sok nedvességet tud felvenni, ami beindíthatja a penészesedést és a ropogós textúrának is annyi.

Így marad friss a zsemlemorzsa

Ahhoz, hogy a zsemlemorzsa sokáig friss és ízletes maradjon, érdemes betartani néhány egyszerű szabályt. Először is: mindig tartsd légmentesen záródó csomagolásban! Ehhez a legjobb egy csavaros befőttesüveg – ez ugyanis véd a nedvességtől, a rovaroktól és a környezetből származó kellemetlen szagoktól. Az üveget aztán tedd száraz és hűvös helyre, távol olyan hőforrásoktól, mint például a tűhely, és persze tűző nap se érje.

Ha a zsemlemorzsát nagy mennyiségben készíted, akkor a legjobb, ha lefagyasztod, hiszen a mélyhűtőben tárolva akár több hónapig is friss marad. Tedd egy légmentes zárható zacskóba vagy edénybe, majd néhány órával a felhasználás előtt vedd ki a hűtőből. Szoba-hőmérsékleten felolvadva a zsemlemorzsa ugyanolyan lesz, mintha frissen készítetted volna. 

Így készíts zsemlemorzsát otthon

Hozzávalók:

  • száraz kenyér vagy zsömle (fehér, félbarna, teljes kiőrlésű – amit szeretsz)
  • opcionálisan fűszerek (pl. só, fokhagymapor, oregánó, ha ízesíteni szeretnéd)

Elkészítés:

  1. Ha a kenyér vagy zsömle még nem elég kemény, száraz, akkor szeleteld fel kisebb darabokra, és hagyd szoba-hőmérsékleten pár napig száradni. Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, tedd 100 fokos sütőbe kb. 10-15 percre. Figyelj, hogy ne piruljon meg nagyon!
  2. Ha száraz a kenyér vagy a péksüti, jöhet az aprítás. Ha kisebb adagot készítesz, egy sajtreszelő finom oldalán lereszelheted. Nagyobb mennyiségnél a legegyszerűbb módszer, ha aprítógépbe vagy turmixba teszed és finom morzsává darálod. 
  3. Ezután nincs más dolgod, mint a kész zsemlemorzsát egy jól záródó üvegbe vagy dobozba tenni, és száraz, hűvös helyen tárolni.

Így készül a legfinomabb rántott hús

Ha van finom, házi készítésű zsemlemorzsád, ne hagyd ki a rántott hús készítését:

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.