Ha szeretsz főzni, biztosan ismerős a helyzet: amint elkezded a hagymát pirítani, az egész lakás pillanatok alatt hagymaszagú lesz. Viszont létezik egy remek trükk, amivel elkerülheted a hagymaszagot.

Bár a pirított hagyma sok fogás alapja, a jellegzetes illat nem mindenki kedvence. Az erős szagok nemcsak a konyhát lepik el, a lakás többi részére is beivódik. Sokszor egy alaposa szellőztetés sem elég, a hagymaszag még órákkal a főzés után is érezhető. Jó hír, hogy létezik egy egyszerű, mégis hatékony megoldás, amellyel búcsút inthetsz a kellemetlen hagymaszagnak!

Főzés közben a hagymaszag gyorsan betelíti a helyiséget
Főzés közben a hagymaszag gyorsan betelíti a helyiséget
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A séfek titkos fegyvere a hagymaszag ellen

A trükk lényege meglepően egyszerű: tisztítsd fel, és vágd apróra a hagymát a szokásos módon, majd dinsztelés közben adj egy kevés szódabikarbónát és egy csipet cukrot a hagymához. Ezt a módszert több profi séf is ajánlja, köztük Gordon Ramsay. Az apró adalék nemcsak a szagokat csökkenti, de a hagyma ízét és állagát is javítja.

  • Gyorsabb puhulás: a szódabikarbóna kémiai reakcióba lép a hagyma kéntartalmú vegyületeivel, így hamarabb megpuhul.
  • Selymes állag: az étel krémesebb, szaftosabb lesz, ami különösen jól jön pörköltekhez vagy szaftos ragukhoz.
  • Könnyebb emészthetőség: a hagyma kevésbé terheli meg a gyomrot, így a fogás még kímélőbb lesz.

Próbáld ki már a következő főzésnél: elég egy csipetnyi szódabikarbóna és egy leheletnyi cukor, és máris kevésbé intenzív illat terjeng a lakásban.

Extra tipp a fokhagyma szerelmeseinek

A fokhagyma mennyei ízt ad az ételeknek, de az utána maradó erős illat nem mindig kellemes. A megoldás egyszerű: fogmosás után öblögess klór-dioxidos szájvízzel. Ez eltávolítja a baktériumokat és az ételmaradékokat, így a kellemetlen lehelet percek alatt megszűnik.

Élvezd a főzést szagok nélkül

Ezzel a két apró, de hatásos trükkel nem kell többé aggódnod a makacs konyhai szagok miatt. A szódabikarbónás-cukros módszerrel a hagyma selymes, ízletes és szinte szagmentes lesz, a klór-dioxidos szájvíz pedig a fokhagyma után is friss leheletet biztosít. Legközelebb, amikor pörköltet, levest vagy egy ínycsiklandó mártást készítesz, próbáld ki!

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.