A dinnyeszezonra még egy kicsit várni kell, így sokan csak egy-egy negyed vagy fél finomságot visznek haza. Sajnos az ilyen vásárlásnak sokszor csalódás a vége: a fólia alatt a görögdinnye lisztes, éretlen vagy egyszerűen csak íztelen. Szerencsére van néhány trükk, ami segíthet abban, hogy a megfelelő dinnyét válasszuk.

A nyár elején még kevesen vállalják be az egész dinnyét. Egyrészt az ára miatt, másrészt mert nem biztos, hogy beérett a termés, így kár lenne hazacipelni valamit, ami drága és biztosan a szemétben végzi. A szeletelt, fóliázott görögdinnye jó választás ilyenkor, hiszen jóval kisebb a kockázat. De csak akkor jó üzlet, ha valóban érett és ízes a gyümölcs.

Ha fóliázott a görögdinnye, légy résen!
Fóliázott görögdinnye vásárlásakor érdemes néhány dolgot megfigyelni / Fotó: Shutterstock

A jó görögdinnye 5 ismertetőjele – fólia alatt is

  • Színe
    A jó dinnye húsa élénk, mélypiros vagy sötét rózsaszín. Ha fakó, világos, inkább narancsos árnyalatú, az a túl korán szedett, éretlen példányokra utal.
  • Magok állapota
    Az érett görögdinnye magjai fekete vagy barna színűek. Ha világos, fehér magokkal van tele, az figyelmeztető jel lehet – valószínűleg még nem elég érett.
  • Hús állaga
    Ha a dinnye húsa már repedezett vagy „kristályos”, lisztesnek tűnik, az a túlérettség jele. Ilyenkor már veszít a frissességéből, íze pedig gyengébb, vizesebb lehet.
  • Illata
    Igen, fólia ide vagy oda – ha érzed a dinnye illatát a csomagoláson keresztül is, az jó jel. Az igazán érett görögdinnye finoman édes illatot áraszt.
  • A kéreg vastagsága és mintázata
    A túl vastag héj gyakran aránytalanul kevés gyümölcshúst takar. Válaszd azokat a szeleteket, ahol a héj vékonyabb és szép, szabályos csíkozású.

Extra tipp: A piacon vagy kisebb boltokban bátran kérdezd meg az eladót, mikor érkezett az adott tétel. 

A görögdinnye tárolása otthon

A már felvágott görögdinnyét mindig hűtőben, lehetőleg letakarva tárold, és néhány napon belül fogyaszd el. Magas víztartalma miatt gyorsan romlik, és könnyen magába szívja más ételek szagát is.

3 receptötlet görögdinnyével

1. Mentás-fetás görögdinnye saláta

Hozzávalók:

  • 2 bögre felkockázott görögdinnye
  • 100 g feta sajt
  • 1 kis marék friss menta
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:
A dinnyét és a fetát kockázd fel, a mentát tépkedd apróra. Egy tálban keverd össze az egészet, locsold meg olívaolajjal, és szórd meg borssal. Friss, sós-édes nyári saláta 5 perc alatt!

2. Görögdinnye smoothie lime-mal

Hozzávalók:

  • 2 bögre görögdinnye (kimagozva, felkockázva, akár fagyasztva)
  • 1/2 lime leve
  • 1 teáskanál méz (elhagyható)
  • pár jégkocka
  • mentalevél a díszítéshez

Elkészítés:
Turmixold össze a hozzávalókat krémesre. Jéghideg, frissítő ital, tökéletes kánikulában – és tele van vízzel, ami jól hidratál!

A görögdinnye remek smoothie alapanyag
A görögdinnye smoothie-ként is nagyon finom, tökéletes nyári reggeli / Fotó: Shutterstock

3. Fűszeres dinnyenyárs grillezve

Hozzávalók:

  • görögdinnye szeletek (nagyobb kockákra vágva)
  • kevés lime-lé
  • csipet cayenne bors vagy chilipor
  • fa nyársak

Elkészítés:
Fűszerezd be a dinnyekockákat lime-lével és egy csipet cayenne-nel. Fűzd nyársra, és grillen vagy grillserpenyőben pár perc alatt pirítsd meg oldalanként. Édeskés, füstös, csípős – igazi ízbomba.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.